"Polonia nu își poate permite un Polexit. Noi nu suntem Regatul Unit. Dacă plecăm din Europa, vom deveni nişte paria ai continentului", afirmă Marta Julke, aflată la una dintre secțiile de votare din Piaseczno, la sud de Varșovia. "Este vorba despre susținerea candidaților partidului de guvernământ, care ne distanțează de Europa, sau despre o poziționare alături de cei care apără deschis UE", subliniază această comerciantă în vârstă de 39 de ani, potrivit El Pais, citat de Rador.

Polonia si UEFoto: EPP.eu

Frica de a se distanța din ce în ce mai mult de UE și respingerea politicilor autoritare ale executivului au mobilizat cel mai liberal și pro-european electorat. Potrivit sondajului realizat la urne de institutul IPSOS, partidul politic care guvernează țara, Lege și justiție (PiS), pierde în Cracovia - al doilea oraș al Poloniei, unde se impune Jacek Majchrowski, de stânga - și în Gdansk, un oraş de aproape o jumătate de milion de locuitori, unde câştigă independentul Pawel Adamowicz. În Varșovia, rezultatul a fost clar din prima rundă, când Rafal Trzaskowski, candidatul Platformei Civice, principalul partid de opoziție, liberal și pro-european, a câștigat 57% din voturi.

Aceste alegeri reprezintă semnalul de plecare pentru un an electoral în Polonia, prin desfășurarea alegerilor pentru Parlamentul European din mai și a alegerilor generale (la care PiS îşi joacă majoritatea absolută) în toamna anului 2019.

Niciodată alegerile pentru primari și reprezentanți regionali nu au generat atâtea așteptări. În primul tur de scrutin, pe 21 octombrie, polonezii au bătut recordul istoric în ceea ce priveşte participarea la alegerile locale de la căderea comunismului. Aproape 55% din cele 30 de milioane de persoane chemate la vot s-au prezentat la urne. A fost pentru prima oară când cetățenii au dat o notă PiS după trei ani de derivă autoritară care a dus Polonia într-o situație-limită cu partenerii comunitari, pentru controversata sa reformă a justiției, care subminează statul de drept, sau pentru politica sa de respingere a imigranților.

"Discursul anti-european și suveran al PiS a polarizat societatea. Și să nu uităm că peste 70% dintre polonezi sunt în favoarea UE, potrivit datelor Eurobarometru", spune analistul Beata Wojna.

"Oponenții PiS și-au mobilizat alegătorii ca niciodată. Partidul de guvernământ trebuie să-și schimbe strategia în orașe pentru că, în caz contrar, eu cred că el va pierde majoritatea absolută la alegerile legislative din 2019", prezice şi Lukasz Warzecha, analist politic și colaborator al săptămânalului conservator "DoRzeczy" .

Mateusz Zwierzysnski, 21 de ani, a lucrat duminică la o secție de votare din orașul Piaseczno, la sud de Varșovia. "Aceste alegeri arată cât de divizaţi suntem. Tinerii votează pentru partidele moderate și pro-europene. Cei mai în vârstă, pentru candidații guvernamentali, ultra-catolici și foarte conservatori", spune acest student polonez.

În timp ce marile orașe sunt călcâiul lui Ahile pentru PiS, perspectivele sunt mai favorabile la nivel regional. După primul tur, partidul de guvernământ a ajuns să controleze o singură regiune în șase. De asemenea, el poate guverna într-o coaliție cu alte trei forţe politice. În acest fel, nouă din cele 16 regiuni care există în Polonia pot rămâne sub tutela sa, în funcție de capacitatea de a negocia cu alte formațiuni politice.

Instrumentul puterii autonome este foarte important, deoarece acestor reprezentanți politici le revine sarcina de a gestiona bugetul fondurilor UE. Și Polonia este primul beneficiar al acestor ajutoare. Restul parlamentelor regionale sunt în mâinile Coaliției Civice, o alianță a formațiunilor liberale, de centru și pro-europene pe care le conduce principalul partid de opoziție. "PiS a cucerit electoratul din estul țării, care este mai sărac, mai rural și unde Biserica Catolică are o influență enormă. Dimpotrivă, vestul, mai bogat și mai cosmopolit, priveşte mai mult spre Europa", explică Jacek Kucharczyk, directorul Institutului Polonez de Studii Publice.

"Acest guvern nu se gândește la clasa de mijloc, ci doar la cei mai săraci", critică Kamila S., psiholog în vârstă de 29 de ani, care trăiește în Piaseczno, un oraș aflat la sud de Varșovia. "Și suntem deja mâncați de impozite și impuneri ideologice. Fie ca fiecare să recite crezul pe care-l dorește și să trăiască liber", a spus ea în timp ce se ducea la Liturghia duminicală, împreună cu soțul și copilul ei, la biserica Sfânta Ana, unde unii credincioși se adună mereu înainte de a merge la secția de votare.