Secretarul american de Stat Mike Pompeo a declarat duminică într-un interviu pentru postul Fox News că sancțiunile impuse de către Statele Unite împotriva Iranului vor forța Administrația de la Teheran să nu mai susțină terorismul și nu vor afecta populația iraniană, conform Mediafax.

Mike PompeoFoto: Flickr / Gage Skidmore

Pompeo a transmis că sancțiunile au ca scop retragerea Iranului de pe piața petrolieră mondială și vor afecta aproximativ 600 de persoane și companii din sectorul petrolier și financiar.

„Sancțiunile acestea sunt cele mai dure impuse Iranului până acum”, a declarat secretarul de Stat, adăugând că acestea „sunt gândite pentru a schimba comportamentul Iranului” și pentru a proteja alte țări, printre care și Israelul.

Mai multe state membre ale Uniunii Europene, printre care Franța, Germania și Marea Britanie au declarat vineri, într-un comunicat de presă comun, că regretă decizia Washingtonului de a reimpune sancțiuni împotriva Iranului. Noul set de sancțiuni a intrat în vigoare în data de 4 noiembrie.

Zeci de mii de persoane au protestat duminică, în centrul capitalei Iranului, faţă de politicile Statelor Unite, marcând 39 de ani de la ocuparea Ambasadei SUA din Teheran şi denunţând noile sancţiuni impuse de Washington.