Fostul președinte al Generalitat, Carles Puigdemont, a cerut vineri Europei să reacționeze la ceea ce el consideră a fi "un abuz" și o "răzbunare" a statului spaniol anunță La Vanguardia citată de Rador.

HotNews.roFoto: Hotnews

"Vocea voastră este mai necesară ca niciodată. Europa riscă să-şi piardă credibilitatea ca spațiu care protejează libertățile și drepturile politice ale tuturor", a afirmat Puigdemont prin intermediul unui videoclip, adăugând că "Europa nu poate fi un complice cu tăcerea sa în faţa acestui abuz " și susținând că aceasta trebuie să acționeze deoarece s-a demonstrat că în Spania statul de drept a fost pus în pericol.

"Statul în ansamblul său, de la rege până la biroul procurorului, continuă să exercite o răzbunare împotriva unui guvern, a unui parlament și a unei mari părți a populației care le-a spus: așa nu, deci nu vrem să continuăm să fim parte a acestui stat" a spus Puigdemont de la Waterloo (Belgia).

Fostul preşedinte catalan a apărat caracterul democratic și pacifist al tuturor liderilor judecaţi și a asigurat că procesul de suveranitate va continua în ciuda tuturor: "Vom continua lupta și mai hotărâţi pentru toți prizonierii și pentru toți cetățenii".

De asemenea el a cerut de asemenea ajutorul tuturor "democraților din statul spaniol" și a asigurat că singura violență care a avut loc în Catalonia o reprezintă acţiunile Gărzii și Poliției Naționale în ziua referendumului.

ANC a fost calificat drept o "farsă" procesul deschis împotriva liderilor separatişti, cu care entitatea a anunțat o campanie de "mobilizări simultane nu numai în Catalonia, ci în principalele capitale europene" după ce a aflat acuzațiile formulate de Procuratura Generală și avocatul statului.

Într-un comunicat, entitatea pro-independență a criticat faptul că "statul spaniol rămâne înrădăcinat în represiunea politică bazată pe fapte inventate, impută delicte care nu au fost comise și solicită pedepse extrem de grele". Amintiți-vă că Tribunalul din Schleswig-Holstein (Germania) care a evaluat extrădarea în Spania a fostului președinte al Generalitat, Carles Puigdemont, a respins acuzaţia de "revoltă" în procesul intentat separatiştilor și a regretat că "nu a existat nicio schimbare de atitudine" din partea procuraturii spaniole.

"În fața acestei acuzații, denunțăm acest proces antidemocratic, cerem demiterea și depunerea la arhivă a tuturor procedurilor deschise și, prin urmare, libertatea tuturor acuzaților", precum și întoarcerea politicienilor în străinătate.

La rândul său, Òmnium Cultural a criticat acuzațiile și a văzut în delictele care li se impută liderilor separatişti că "guvernul spaniol a cedat șantajului extremei drepte și, prin urmare, întrerupe orice opțiune de dialog cu Catalonia", aşa cum reiese dintr-un comunicat al vicepreședintelui entității, Marcel Mauri, citit în fața presei, vineri, după ce au fost cunoscute acuzațiile.

În cele din urmă, curentul CUP Endavant a cerut să se răspundă procesului împotriva liderilor suverani cu "o chemare la grevă generală și o zi de luptă" și a cerut să se transforme deschiderea procesului într-o mare mobilizare în Catalonia.