Regele Salman al Arabiei Saudite va începe marți un turneu local de o săptămâna, a declarat un oficial guvernamental pentru agenția Reuters. Monarhia saudită se confruntă cu cea mai gravă criză politică din ultima generație din cauza uciderii jurnalistului Jamal Khashoggi.

Printul saudit Mohammed bin Salman Al SaudFoto: kremlin.ru

Este prima călătorie pentru regele de 82 de ani de la venirea să pe tronul celui mai important exportator de petrol din lume în 2015, potrivit presei locale, care a raportat că se așteaptă vizite în provinciile Qassim și Hail, ambele la nord-vest de Riyadh.

Site-ul de știri online Sabq a declarat că regele va lansa proiecte de sănătate, educație și infrastructură, dar puține alte detalii sunt disponibile.

Turneul se desfășoară în timp ce Arabia Saudită se confruntă cu proteste internaționale din cauza uciderii lui Khashoggi acum o lună în consulatul din Istanbul.

Riyadhul a negat inițial orice rol în dispariția să, dar sub presiunea autorităților turce a identificat în cele din urmă 18 suspecți în acest caz. Nu a fost clar imediat dacă puternicul fiul al regelui, prințul Mohammed bin Salman, va participa la turneu.

Președintele turc Tayyip Erdogan a declarat că ordinul de a-l ucide Khashoggi a venit de la "cele mai înalte nivele" ale guvernului saudit, dar că nu credea că regele Salman se află în spatele acestuia.

Riyadhul consideră moartea lui Khashoggi o "operațiune neautorizată" și a spus că prințul moștenitor nu avea cunoștiinta de planul de asasinare.

Regele Salman a preluat un rol mai important în politică saudită, după ce a delegat puteri vaste prințului Mohammed, care s-a angajat în reforme sociale și economice profunde, dar a marginalizat unii membri ai familiei regale și a coordonat represiunea împotriva disidenților.