Amal Hussein, o fetită yemenită în vârstă de 7 ani, a cărei fotografie în The New York Times a devenit un simbol al conflictului de lungă durată al țării, a murit, a declarat ministrul Sănătății din Yemen citat de CNN.

Jim MattisFoto: Wikipedia

Imaginea fotoreporterului premiat cu premiul Pulitzer, Tyler Hicks, arăta pe 18 octombrie fetița emaciată aflată pe un pat la o clinică mobilă UNICEF din Aslam, Yemen.

Fotografia unui copil înfometat - Hussain suferea de malnutriție acută gravă - a fost emblematică pentru războiul civil brutal care a împins milioane de oameni în pragul foametei.

Mama lui Amal, Mariam Ali, a declarat că inima ei a fost franța, a informat Times joi. "Amal zâmbea mereu, acum sunt îngrijorata pentru ceilalți copii ai mei", a declarat ea într-un interviu telefonic ziarului. Ea a spus că Amal a murit pe 26 octombrie, potrivit Times.

După ce imaginea lui Amal a fost publicată, pe fondul furiei internaționale asupra uciderii brutale a jurnalistului Jamal Khashoggi în consulatul Arabiei Saudite din Istanbul, secretarul american al Apărării Jim Mattis și secretarul de stat Mike Pompeo au cerut încetarea focului "în următoarele 30 de zile".

Conflictul de trei ani dintre coaliția sprijinită de SUA și minoritatea Houthi aliată cu Iranul, a devastat Yemenul și este raportat că a ucis cel puțin 10.000 de persoane.

Experții ONU din programul alimentar mondial declară că bombardarea civililor de către coaliție este o potențiala crimă de război și că blocada parțială a țării a expus 12 milioane de bărbați, femei și copii riscului de înfometare în ceea ce ar putea deveni cea mai gravă foamete din ultimii 100 de ani.

Într-un interviu acordat joi CNN, Martin Griffiths, trimisul ONU în Yemen, a recunoscut că uciderea lui Khashoggi din 2 octombrie a fost catalizatorul solicitărilor de pace în Yemen.

El a adăugat că cel mai presant factor care justifică mișcarea politicii externe a SUA în Yemen a fost amenințarea cu foametea. "Amenințarea foametei este o amenințare foarte reală și riscă să se dubleze numărul de oameni din Yemen care sunt expuși riscului de a muri de foame. Acesta este factorul urgent aici", a spus el.

Griffiths a avertizat că alternativă la pace ar fi "devastatoare", ducând la o creștere a foametei, a terorismului și a unei instabilități regionale ulterioare și la afectarea rutelor comerciale utilizate pentru a accesa Europa.