Poliția britanică a deschis o investigație privind acuzațiile de antisemitism în interiorul Partidului Laburist anunță CNN. Investigația, anunțată vineri, pornește după ce un dosar cu informații care detaliază 45 de cazuri de antisemitism a fost predat poliției de către postul de radio londonez LBC luna trecută.

Jeremy CorbynFoto: Captura YouTube

Un purtător de cuvânt al Poliției Metropolitane a confirmat că a fost inițiată o investigație penală pentru a examina o serie de acuzații din cadrul dosarului.

Comisarul de poliție Cressida Dick a declarat pentru BBC vineri că Partidul Laburist nu este în curs de investigare, însă a afirmat că acuzațiile vor fi examinate. "Nu vom investiga Partidul Laburist. Ne dorim că instituțiile, partidele politice și alte entități similare să se poată autocontrola", a declarat ea pentru programul BBC Radio 4.

"Cu toate acestea, dacă cineva ne transmite materiale despre care se spune că reprezintă o infracțiune, avem datoria să cercetăm și să nu le respingem din start."

"Am evaluat un material care mi-a fost transmis, într-un studio de radio, cu aproximativ două luni în urmă, iar acum investigăm o parte din acest material deoarece se pare că a fost comisă o infracțiune. Colaborăm cu procuratura și sper că vom reuși să clarificăm această situație foarte repede."

Potrivit LBC, un caz implică un membru al partidului care aparent a postat pe Facebook o amenințare cu vătămarea unui parlamentar laburist de origine evreiască.

Într-un alt caz, un consilier laburist ar fi adresat expresii antisemite unui copil, în timp ce într-o altă postare, doi parlamentari erau amenințați că ar fi aruncați din vârful unei clădiri.

Reprezentantul laburist Tom Watson a spus că nu a fost surprins de anchetă poliției. "Dacă unii au săvârșit acte antisemite, atunci acestea trebuie să fie tratate cu forța deplină a legii, nu există nici un loc pentru ei în Partidul Laburist", a declarat el pentru BBC.

Un purtător de cuvânt al laburiștilor a declarat pentru CNN că partidul "are un sistem robust de investigare a plângerilor privind presupusele încălcări ale regulilor partidului de către membrii săi. În cazul în care cineva consideră că a fost victima unei infracțiuni, trebuie să o raporteze poliției în modul obișnuit."

Purtătorul de cuvânt a adăugat, de asemenea, că partidul nu a fost contactat de poliție, dar este "dispus să coopereze".

Amanda Bowman, vicepreședinte al Consiliului deputaților evreilor britanici, a declarat că investigația nu este o surpriză.

"Există o cultură înrădăcinată a antisemitismului în unele părți ale Partidului Laburist, iar Jeremy Corbyn nu a făcut aproape nimic în privința asta, în măsura în care unele cazuri pot atinge chiar un prag penal", a afirmat ea într-o declarație.