Polonia se va retrage şi ea foarte probabil din pactul ONU privind migraţia, la fel ca SUA, Ungaria, Austria şi posibil Cehia, întrucât acest acord poate încuraja imigraţia ilegală, a anunţat vineri premierul polonez Mateusz Morawiecki, potrivit Agerpres.

Mateusz MorawieckiFoto: Agerpres/EPA

"Este foarte probabil că nu o să mai fim parte a pactului global" privind migraţia, a spus Morawiecki la o conferinţă de presă comună cu cancelarul german Angela Merkel, aflată într-o vizită oficială la Varşovia.

"Considerăm că principiile noastre suverane au o prioritate absolută", a explicat şeful executivului polonez, după ce cu o zi în urmă şi premierul ceh Andrej Babis a anunţat că doreşte să retragă ţara sa din acordul ONU denumit "Pactul global pentru o migraţie sigură, ordonată şi reglementată", iar miercuri Austria a confirmat că va urma exemplul SUA şi al Ungariei şi se va retrage din acest acord.

În replică, Angela Merkel a spus la conferinţa de presă comună cu premierul Morawiecki că, în opinia Germaniei, acest pact ţine cont de suveranitatea statelor şi stabileşte bazele unei migraţii legale, contribuind totodată la combaterea celei ilegale. "Din perspectiva mea, toate acestea sunt clarificate în pactul privind migraţia; el nu este constrângător şi de aceea Germania îl va aplica", a spus şefa guvernului de la Berlin, care a promovat o politică a frontierelor deschise prin care peste un milion de migranţi din Orientul Mijlociu şi Africa au venit în Germania în ultimii ani.

Dar ţările ce resping acest pact al ONU acuză faptul că documentul nu stabileşte o delimitare clară între migraţia legală şi cea ilegală şi include migraţia printre drepturile omului, încurajând astfel acest fenomen.