Președintele Armeniei a dizolvat parlamentul și a cerut organizarea unor noi alegeri în decembrie. Măsura este în concordanță cu planurile premierului Nikol Pashinian, care acționează pentru a obține controlul asupra legislaturii prin organizarea unor alegeri anticipate, relateazăDW.

HotNews.roFoto: Hotnews

Armenia va organiza noi alegeri pe 9 decembrie, după ce președintele Armen Sarkisian a dizolvat parlamentul joi.

Mișcarea reprezintă o victorie majoră pentru premierul Nikol Pashinian. Fostul jurnalist în vârstă de 43 de ani a devenit prim-ministru interimar al țării fost-sovietice în luna mai, după săptămâni de proteste care au dus la demisia predecesorului său, Serzh Sargsyan. El a demisionat din post în octombrie pentru a forța alegerile anticipate.

Parlamentul armean este obligat prin lege să aleagă un nou șef de guvern în termen de 14 zile de la demisia primului ministru. Demisionând și lăsând parlamentul în imposibilitatea de a găsi un succesor, Pașinian a forțat parlamentul să se dizolve și să organizeze un nou vot.

"Astăzi parlamentul este desființat pentru prima dată și pentru prima dată vom avea alegeri anticipate", a declarat joi Pashinian. "Vom organiza alegeri absolut corecte și legitime, iar restul este în mâinile oamenilor".

Parlamentul în exercițiu va continua să lucreze până la alegerea noii legislaturi.