Dacă în Italia există un oraş care indiferent de ceea ce s-ar întâmpla este şi va fi european, acela e Torino. Torino este un oraş al graniţelor interne, chiar între cartiere, singurul oraş care deja din secolul al XX-lea are un sistem de organizare comparabil cu cel din marile oraşe europene şi americane, potrivit Rador care citează La Stampa.

''EuropaNow "- grupul de reporteri, scriitori, activişti pentru drepturi, muzicieni, la care au aderat, printre alţii, scriitori precum Roberto Saviano, eseişti ca Marc Lazar şi Ulrike Guérot, corespondenţi speciali precum Bernard Guetta, activişti pentru drepturi precum poloneza Marta Lempart -a lansat recent la Festivalul Internaţional al Revistei, de la Ferrara, un mesaj proeuropean, după modelul picnicului paneuropean din 1989. Iar acum propune la Torino o chemare la acţiune, un apel prin care cere oamenilor să acţioneze politic împotriva populismului autoritar, care învinge şi divide (distrugând-o?) Uniunea Europeană. Fără nicio afiliere de partid. În manieră seculară şi deschisă pentru oricine vrea să participe.

Evenimentul de la Torino va avea loc sâmbătă, 3 noiembrie la Atelierul din strada Rocca 20 (începând cu ora 20.45). Comparativ cu cel de la Ferrara (care s-a desfăşurat într-un parc, la ora prânzului, reconstruind modelul picnicului pentru Europa, cel care a dat startul prăbuşirii Zidului Berlinului), va avea forma unui laborator deschis, un fel de 'work in progress' comun, în care “EuropaNow” pune în contact reţele şi experienţe şi promovează lupta culturală împotriva xenofobiei şi a autoritarismului.

Manifestaţia va fi prezentată de Eric Jozsef, de 20 de ani corespondentul ziarului Libération în Italia. Max Casacci, chitaristul şi ''creierul'' muzical al formaţiei Subsonica, cea mai importantă trupă rock italiană care a lansat recent un nou album ("8"), va povesti despre Europa formaţiei Subsonica.

La manifestaţie va participa şi Daniele Mana (care, împreună cu Lorenzo Senni este cel mai important muzician electronic italian de astăzi). Mana lucrează la Londra şi a experimentat pe propria piele dezastrul pe care l-a reprezentat Brexitul în viaţa de zi cu zi a unui artist. Tonia Mastrobuoni, corespondentul ziarului Repubblica la Berlin va arăta care sunt riscurile financiare dramatice ce ameninţă Italia în Europa de astăzi.

Ilda Curti, consilier comunal la Torino, angajată de mai mulţi ani în proiecte care privesc suburbiile, planificarea şi remodelarea urbană va vorbi despre o Italie foarte diferită de strigătele şi minciunile populiştilor. În final, Andrea Stroppa, informatician, va explica faptul că bătălia pentru Europa nu poate avea loc dacă între timp se pierde războiul cibernetic cotidian declarat democraţiilor noastre.