Rusia a impus joi o serie de sancțiuni economice, prezentate ca represalii, față de 400 de personalități și companii ucrainene, într-un nou episod de tensiuni crescânde între Kiev și Moscova, după anexarea Peninsulei Crimeea în 2014, relatează AFP. Președintele Ucrainei, Petro Poroșenko, a comparat joi sancțiunile Rusiei ca pe un premiu, adăugând că Moscova ar trebui să își retragă trupele și armele de pe teritoriul ucrainean în loc să își zăngăne săbiile, potrivit Reuters.

HotNews.roFoto: Hotnews

”În Ucraina, prezența pe această listă este un fel de premiu de stat, cel puțin așa este percepută”, a spus Porosenko reporterilor la o întâlnire cu cancelarul german Angela Merkel. ”Cei care nu au reușit să fie prezenți pe listă sunt foarte ofensați”, a adăugat șeful statului.

Potrivit decretului semnat de către premierul Dmitri Medvedev, 322 de persoane și 68 de companii își vor vedea activele înghețate. Lista conține nume de politicieni ucrainieni, inclusiv numele ministrului de Interne sau al fostului premier Yulia Tymoșenko, candidat la alegerile prezidențiale din 2019.

”Acestea sunt măsuri reciproce, Rusia nu este la originea unui astfel de schimb de restricții. Este o măsură forțată, un răspuns la pașii făcuți de către partea ucraineană”, a spus purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitry Peskov.