Cancelarul german Angela Merkel a promis că va înființa un nou fond de dezvoltare pentru combaterea șomajului în Africa, o problemă care încurajează imigrația economică spre Europa, relatează agenția Reuters, citată de Mediafax.

HotNews.roFoto: Hotnews

Merkel a găzduit un summit la care au participat mai mulți lideri africani, la o zi după ce a anunțat că se va retrage din politică în 2021, trimițând o undă de șoc în toată Europa și începând o cursă pentru a o succeda în funcție.

Ea are nevoie de summit-ul Compact cu Africa pentru a arăta că s-au înregistrat progrese în abordarea consecințelor unuia dintre momentele definitorii ale celor 13 ani de când se află la putere, respectiv decizia din 2015 de a deschide porțile Germaniei pentru mai mult de un milion de refugiați.

Summit-ul de la Berlin a fost conceput pentru a prezenta continentul negru ca o destinație stabilă pentru investiții germane.

La acesta au participat 12 președinți și prim-miniștri africani, printre care Abdel Fattah al-Sisi din Egipt, Cyril Ramaphosa din Africa de Sud, etiopianul Abiy Ahmed și Paul Kagame din Rwanda. Președintele Fondului Monetar Internațional, Christine Lagarde, a fost de asemenea prezentă, împreună cu o serie de oficiali internaționali pentru dezvoltare.

Scopul acestui summit este crearea de locuri de muncă pentru populația din Africa și reducerea sărăciei, care împreună cu instabilitatea politică și violența, au încurajat numeroși oameni să se îndrepte spre Europa. Dar, odată cu creșterea populației Africii, cu aproape 3 procente pe an, sarcina este enormă.