Diplomatul norvegian Geir Pedersen va prelua funcția de emisar al Națiunilor Unite pentru Siria, a transmis marți secretarul general ONU, Antonio Guterres, Consiliului de Securitate, relatează site-ul agenției Reuters, citat de Mediafax.

HotNews.roFoto: Hotnews

Mai multe surse diplomatice, care au vorbit în condiții de anonimitate, au declarat că Pedersen, care în prezent este ambasadorul Norvegiei în China, a primit deja aprobarea celor cinci membri permanenți ai Consiliului de Securitate ONU (Rusia, China, SUA, Franța și Marea Britanie). Anterior, Gier Pedersen a îndeplinit funcția de ambasador al Norvegiei la ONU.

"În luarea acestei decizii, m-am consultat inclusiv cu Guvernul sirian. Domnul Pedersen va susține părțile din Siria prin încurajarea unei soluții politice credibile care întâlnește aspirațiile democratice ale oamenilor din Siria", a informat Guterres în scrisoarea adresată Consiliului de Securitate ONU.

În prezent, Națiunile Unite depun eforturi pentru formarea unei comisii care să elaboreze o nouă constituție în Siria.

De Mistura a informat Consiliul de Securitate ONU, vineri, că Siria vrea ca Națiunile Unite să asigure condițiile de elaborare a unei noi constituții, fără a implica o a treia comisie.

Pedersen îl va înlocui pe Staffan de Mistura, care a anunțat recent că se va retrage din funcția de emisar ONU pentru Siria la sfârșitul lunii noiembrie.

Staffan de Mistura a îndeplinit funcția de emisar ONU pentru Siria în ultimii patru ani, fiind a treia persoană care a deținut această funcția încă de la izbucnirea conflictului sirian.

Predecesorii acestuia, fostul secretar general ONU, Kofi Annan și diplomatul algerian Lakhdar Brahimi , au demisionat după ce discuțiile privind soluționarea conflictului din Siria au ajuns în impas.