Pentru președintele filipinez Rodrigo Duterte, suspecții morți în războiul împotriva drogurilor nu sunt decât niște bucăți de animale moarte și lipsite de valoare. ,,În cazul suspecților de implicare în afaceri cu droguri, nu este vorba decât despre un corp neînsuflețit. Dacă mă întreabă cineva la televiziunea națională ce părere am despre moartea acestor persoane le spun că ei sunt niște carcase”, a spus el în timpul unui discurs în orașul Davao, duminică seară, conformCNN.

HotNews.roFoto: Hotnews

Campania lui Duterte împotriva drogurilor ilegale a condus la mai mult de 4 000 de persoane ucise în diferite operațiuni de poliție, în timp ce grupurile pentru drepturile omului aproximează un număr de peste 12 000 de persoane.

Președintele este hotărât să lupte pentru eradicarea drogurilor ilegale din țară, dar a spus că nu va recurge la impunerea legii marțiale la nivel național. El a mai emis un alt avertisment împotriva traficanților de droguri.

,,Nu voi declara legea martiala, voi opta pentru cele mai puternice instrumente - instrumentele politice din mâna mea. Problema rămâne identică dacă ești în afacerea drogurilor- voi fi fericit să te omor", a spus el.

Cel puțin cinci plângeri în legătură cu războiul împotriva droguri al președintelui Rodrigo Duterte au fost depuse la Curtea Penală Internațională (ICC).

Președintele a recunoscut în septembrie că "singurul păcat împotriva țării sunt crimele extrajudiciare", declarație pe care criticii o consideră drept o recunoaștere a implicării sale în execuții. Purtătorul de cuvânt al lui Duterte a spus rapid că președintele nu a vorbit serios.