"Plătind o datorie de peste 70 de ani, vom redeschide, în vechea sa strălucire, pentru publicul maghiar, Sala Romanică a Muzeului de Artă din Budapesta, reînnoind şi muzeul în sine, într-un procent de 40%. Mai mult de atât, am ajuns la o etapă importantă în procesul de realizare a Programului Budapest Liget, care în prezent este cea mai mare investiţie în domeniul dezvoltării mediului urban", a declarat premierul Viktor Orbán cu prilejul festivităţii redeschiderii Muzeului de Arte, potrivit MTI și Rador .

Viktor OrbanFoto: Agerpres/EPA

"Este o veche zicală, care spune că mărimea nu se măsoară doar în kilometri pătraţi sau în numărul tancurilor, ci şi în oameni. În comparaţie cu interpretarea pe orizontal a dimensiunii, noi, maghiarii, suntem mai degrabă adepţii dimensiunii pe verticală, care este de natură spirituală", a subliniat premierul ungar. Predecesorii noștri au înţeles acestea şi au luat-o în serios. Astfel s-a născut Piaţa Eroilor, împreună cu Monumentul Mileniului şi Parcul Oraşului (Városliget).

De asemenea, ei au hotărât că vor construi şi un Muzeu al Artei, a explicat Viktor Orbán, care a adăugat că festivităţile milenare au demonstrat că maghiarii au intrat în rândul naţiunilor lumii siguri pe ei şi cu mari aspiraţii. "Noi niciodată nu ne-am măsurat mărimea prin a lua ceva de la alţii, ci prin a adăuga ceva la ştiinţa şi cultura universală. Noi suntem un popor care a dat întotdeauna mai mult lumii, decât a primit", a accentuat premierul Ungariei.

"Constituţia noastră spune: Suntem mândrii că poporul nostru a apărat Europa prin lupte purtate secole la rând, iar prin talent şi hărnicie am îmbogăţit valorile comune europene. Credem că bogata noastră cultură naţională este o contribuţie la diversitatea unităţii europene", a mai spus Orbán, care a adăugat: "În vâltoarea luptei culturale europene, acum trebuie să ne apărăm identitatea culturală şi suveranitatea".

La rândul său, directorul general al muzeului, László Baán, a precizat că muzeul reabilitat este o catedrală consacrată artei. Muzeul de Artă este primul muzeu de arte plastice, deschis în 1906. La ceremonia festivă de redeschidere a muzeului au participat: procurorul general Péter Polt, ministrul resurselor umane, Miklós Kásler, primarul general al Budapestei, István Tarlós, precum, reprezentanţii corpului diplomatic şi directorii muzeelor din Ungaria