O monedă specială Brexit va fi emisă în primăvara anului 2019 pentru a marca ieșirea Marii Britanii din Uniunea Europeană, a anunțat luni Ministerul de Finanțe britanic. "Monetăria Regală va crea o nouă monedă comemorativă pentru Brexit", a afirmat ministerul într-un comunicat, confirmând o informație din tabloidul "The Sun", cu ocazia prezentării bugetului pentru anul 2019, potrivit Rador.

BrexitFoto: PublicDomainPictures.net

Această piesă, cu o valoare nominală de 50 de pence, va fi împodobită cu mesajul "Peace, Prosperity and Friendship with all nations" ("Pace, prosperitate și prietenie cu toate națiunile"), potrivit designului dezvăluit de contul Twitter al Trezoreriei. Moneda va include și data de 29 martie 2019, ziua ieşirii ţării din Uniunea Europeană.

Nu este prima dată când va fi creată o monedă comemorativă, a declarat ministerul, menționând operațiuni similare pentru Jocurile Olimpice din 2012, intrarea țării în Comunitatea Economică Europeană (strămoșul UE) sau pentru centenarul Primului Război Mondial.

Acest anunț vine într-un moment în care trenează negocierile dintre Regatul Unit și Uniunea Europeană, iar ipoteza unei ieșiri fără acord este tot mai evocată.

În timp ce cele două părți au convenit asupra majorității punctelor, modul de evitare a revenirii unei frontiere dure între Republica Irlanda și provincia britanică a Irlandei de Nord rămâne principalul punct de dezacord.