Proastă coordonare pentru Giuseppe Conte. În momentul în care s-a lansat într-o confruntare cu Comisia Europeană pe bugetul ţării sale pentru 2019, preşedintele consiliului italian e prins pe picior greşit de cifrele economiei italiene, care sunt şi mai puţin bune decât se prevedea, potrivit Rador, care citează Los Echos.

Giuseppe ConteFoto: Presidenza della Repubblica

După trei ani de creştere, PIB italian a rămas stabil în trimestrul al treilea, potrivit unei estimări publicate marţi de Institutul naţional de statistică. Unii analişti mizau pe o creştere de 0,1%. Dar scăderea cererii interne şi slăbirea comerţului exterior au atârnat prea mult în balanţă.

Mai mult de 0,8% pe an

Ieri, indicele principal al Bursei din Milano, FTSE Mib, a marcat o uşoară scădere la 19.000 de puncte. La rândul lui, "spread"-ul, diferenţa dintre rata dobânzii de împrumut germane şi italiene la zece ani este sub pragul simbolic de 300 de puncte. Spre comparaţie, cel al Franţei nu este "decât" de 37 de puncte.

Cu un al treilea trimestru neutru, creşterea anuală a ţării ar urma să atingă doar 0,8%, confirmând o tendinţă evidentă de câteva luni. Guvernul de coaliţie venit la putere în iunie a trebuit să revizuiască deja în scădere prognoza de creştere. Giuseppe Conte şi-a redus la începutul lui octombrie previziunea pentru 2018 la 1,2% în loc de 1,5% prognozat în aprilie. O revizuire care pare deja veche şi problematică.

Deficit de 2,4 %

Mai ales că Roma şi-a bazat obiectivul de deficit de 2,4% pe aceste prognoze. Or, dacă creşterea este mai slabă decât se prevedea, deficitul riscă să fie şi mai mare. Comisia Europeană a respins de altfel deja bugetul italian, criticând "o deviere clară, netă, asumată" faţă de regulile europene.

În acest context, Roma are până pe 13 noiembrie timp să prezinte la Bruxelles un buget revizuit. Altfel, se expune unei "proceduri de deficit excesiv", susceptibilă să ducă la sancţiuni financiare. Agenţia Moody's a degradat nota datoriei Italiei, iar Standard & Poor's i-a scăzut perspectiva de la stabilă la negativă.