Consiliul Naţional Judiciar din Polonia a anunţat, marţi seară, suspendarea procedurilor de recrutare a judecătorilor Curţii Supreme de Justiţie, pentru a aplica astfel o decizie a Curţii de Justiţie a Uniunii Europene, relatează publicaţia EUObserver, citată de Mediafax.

HotNews.roFoto: Hotnews

Curtea de Justiţie a UE a cerut oprirea procedurilor după ce Comisia Europeană a exprimat preocupare privind noile măsuri referitoare la vârsta de pensionare a judecătorilor instanţei supreme.

"Nu mai chemăm pe nimeni. Nu mai facem nimic. În acest fel ne conformăm deciziei UE", a declarat preşedintele Consiliului Naţional Judiciar din Polonia, Leszek Mazur.

În urmă cu câteva zile, preşedintele Franţei, Emmanuel Macron, a somat ţările central şi est-europene să respecte normele statului de drept şi sistemul de distribuire a imigranţilor extracomunitari, reiterând că Uniunea Europeană "nu este supermarket". Aflat într-un turneu în Europa Centrală şi de Est, Emmanuel Macron a criticat din nou, într-un interviu acordat unor publicaţii din Cehia, Polonia, Slovacia şi Ungaria, situaţia din aceste ţări. Referindu-se la reformele judiciare din Polonia, Emmanuel Macron a exprimat speranţa că "Guvernul polonez va face gesturile necesare pentru a răspunde la preocupările Comisiei Europene şi ale statelor partenere". "Respectarea deciziilor Curţii de Justiţie a UE este echivalentă cu apartenenţa la UE", a declarat Macron.