Președintele ales al Braziliei Jair Bolsonaro a declarat că este hotărât să simplifice legea privind dreptul la arme, una dintre marile sale teme de campanie, și că îl va propune pentru postul de ministru al Justiției pe judecătorul Sergio Morro, simbolul luptei anticorupție din această țară, scrie AFP.

HotNews.roFoto: Hotnews

În primul interviu după victoria netă de la prezidențiale, președintele de extremă dreapta a revenit asupra celei mai radicale soluții pentru lupta împotriva violențelor: liberalizarea portului de armă.

Brazilia este considerată una dintre cele mai periculoase țări din lume, cu aproape 64.000 de omucideri anul trecut, dintre care 70% cu arme de foc.

"Accesul la arme de foc trebuie facilitat (...). Este o necesitate din cauza violenței care lovește Brazilia. Suntem în război", a afirmat fostul căpitan de armată, care a precizat că portul armelor trebuie extins și în afara locuințelor.

"Vom schimba legea. Trebuie redusă vârsta minimă de la 25 la 21 de ani. Nu putem ridica bariere care să împiedice oamenii să aibă o armă la ei pentru a-și apăra familia", a precizat el.

"Dacă un șofer de camion este înarmat și reacționează când cineva încearcă să îi fure marfa, el dă un exemplu bandiților. Hoțul este împușcat, legitimă apărare. Șoferul ripostează și nu e pedepsit. Acest lucru va diminua violența în Brazilia, e sigur", a argumentat el.

Pe lângă discursul legat de siguranța cetățenilor, Jair Bolsonaro, 63 de ani, care nu a fost niciodată afectat de un scandal de corupție, a câștigat detașat și grație promisiunilor de a lupta fără milă împotriva acestui flagel.

Din această cauză, a anunțat intenția de a-l propune la ministerul Justiției pe Sergio Moro, un adevărat simbol al luptei anticorupție în Brazilia. Magistratul l-a condamnat în primă instanță pe fostul președinte de stânga Luiz Inacio Lula da Silva, care se află în prezent în închisoare pentru corupție și spălare de bani.

"Dacă aș fi zis înainte de alegeri, m-ar fi taxat drept oportunist. Dar voi discuta cu el și am intenția să-i propun ministerul Justiției. Dacă va fi interesat, sunt sigur că va fi o persoană de o mare importanță într-un guvern ca al nostru", a spus președintele ales.

Acesta a evocat și posibilitatea de a-i propune lui Sergio Moro un post de judecător la Curtea Supremă, în condițiile în care doi membri ai Curții vor ieși la pensie în mandatul său de președinte.