Președintele Statelor Unite, Donald Trump, vrea să pună capăt, prin decret, legii prin care orice copil născut pe teritoriul american, indiferent dacă părinții au sau nu cetățenia, primește naționalitatea americană, scrie AFP.

HotNews.roFoto: Hotnews

Această propunere, formulată în această săptămână în cadrul unei campanii electorale în care Donald Trump încearcă să plaseze imigrația în centrul dezbaterilor, ar putea însă să se lovească de obstacole serioase.

Într-un interviu pentru site-ul Axios, președintele a afirmat că ia în calcul semnarea unui decret astfel încât copiii născuți pe teritoriul american din părinți care nu au actele în regulă să nu mai beneficieze de acest drept.

"Suntem singura țară din lume unde, dacă o persoană vine și face un copil, copilul este cetățean al Statelor Unite ... cu toate avantajele", a spus liderul american. "E ridicol, e ridicol, trebuie ca acest lucru să înceteze".

Dincolo de disputele pe care le va crea, posibilitatea ca președintele să aibă posibilitatea de a pune în discuție, prin decret, acest principiu înscris în amendamentul 14 al Constituției este contestată puternic de numeroși juriști.

"Mi s-a spus mereu că am nevoie de un amendament constituțional. Știți ce? Nu am", a susținut președintele, în cadrul acestui interviu.

"Este în curs. Se va întâmpla ... cu un decret", a susținute el.