Peter Szijjarto, ministrul de Externe al Ungariei, a criticat dur declarațiile lui Jean-Claude Juncker, președintele Comisiei Europene, care a afirmat că centenarul Marii Uniri de la 1918 reprezintă un eveniment important nu doar pentru România, cât și pentru întreaga Europă.

Peter SzijjartoFoto: kormany.hu

"Europa va fi puternică și unită dacă acceptăm că anumite date ale istoriei aduc bucurie unora, dar amintiri dureroase altora", a declarat Szijjarto pentru agenția MTI, citată de Mediafax.

"Nu ne putem aștepta ca cei care regretă astfel de evoluții să se bucure, astfel de așteptări sunt imorale și necinstite", a adăugat oficialul ungar.

Juncker "ar fi trebui să întruchipeze o Europă unită", dar "niciodată nu a făcut asta, indiferent dacă a fost vorba de Brexit, criza migrației, ori ziua națională a României", a mai spus șeful diplomației de la Budapesta.

În discursul său din Parlamentul European, din urmă cu câteva zile, Jean Claude Juncker a afirmat că ziua de 1 Decembrie este important pentru întreaga Europă, nu doar pentru țara noastră. „În această zi sărbătorim împreună un mare eveniment istoric, care este important atât pentru Romania, cât şi pentru Europa”.

Acesta a mai completat că: “România e o țară față de care am sentimente profunde. Mă gândesc la poporul român, îmi place de el. Mi-a acordat distincții care m-au emoționat. Poporul român a știut să se integreze cu o complicitate europeană, ca și cum ar fi fost un stat fondator.”