Oponenții noului președinte al Braziliei, Jair Bolsonaro, au promis să iasă în stradă pentru a se opune intoleranței și violenței care cred că vor apărea în cea de-a patra cea mai mare democrație din lume ca urmare a rezultatului alegerilor de duminică, relateazăThe Guardian.

HotNews.roFoto: Hotnews

Alegerea lui Bolsonaro reprezintă o lovitură dură la adresa stângii braziliene și milioane de brazilieni progresiști sunt ​​îngroziți de ostilitatea arătată de noul președinte față de persoane de culoare, homosexuali și indigeni, precum și față de mediu și drepturile omului.

,,Niciodată nu ne-am scufundat atât de tare, niciodată nu am fost atât de respingători în fața lumii", a scris luni un comentator de stânga în brazilianul Folha de São Paulo într-un articol intitulat ”Rock Bottom".

Dar, pe măsură ce triumful uimitor al lui Bolsonaro devine realitate, liderii de stânga insistă că nu vor asista pasivi la acțiunile acestuia.

Guilherme Boulos, un activist de 36 de ani, a declarat pentru The Guardian: ,,Va exista rezistență, vor exista opoziții, vor exista mobilizări stradale. Glasurile noastre nu vor fi reduse la tăcere.”

,,Bolsonaro a câștigat alegerile prin exploatarea temerilor oamenilor și a deziluziei lor cu privire la politică. Dar faptul că a câștigat alegerile nu înseamnă că el controlează țara", a adăugat Boulos, care a candidat pentru președinția Partidului Socialist pentru Libertate (PSOL).

,,Democrația este într-un pericol real, așa că vom construi o rezistență democratică ... Cu o săptămână în urmă, Bolsonaro a spus că oricine se opune lui ar putea alege în închisoare sau exil. Alegem străzile", a promis el.

Bolsonaro nu va prelua puterea până la 1 ianuarie, dar primele proteste împotriva administrației sale vor avea loc marți după-amiază în orașe din întreaga țară.

Unul se va desfășura în afara muzeului de artă brutalist din São Paulo, scena sărbătorilor pro-Bolsonaro care au avut loc duminică seara. Un altul este așteptat în centrul orașului Rio de Janeiro.

,,Mesajul meu este:" Rezistați! "Nu există nici un motiv să vă fie frică", a spus Boulos. "Trebuie să arătăm curaj și seninătate și să ne amintim că apărarea democrației este întotdeauna consemnată de istorie ca fiind un act de curaj.”

Într-un mesaj video postat online, Boulos le-a spus susținătorilor că ,,norii întunecați de intoleranță și violență", care întunecă Brazilia vor dispărea mai repede decât se așteaptă.