Arabia Saudită și Israelul au avut întâlniri secrete care au condus la o tranzacție de aproximativ 250 milioane de dolari, inclusiv transferul tehnologiilor de spionaj israeliene către regat, a informat presa israeliană duminică, citând un raport exclusiv al site-ului de știri al Emiratelor Arabe Unite, Al-Khaleej, conform site-uluiThe Jerusalem Post.

Benjamin NetanyahuFoto: Captura YouTube

Unele dintre sistemele de spionaj, care sunt cele mai sofisticate sisteme pe care Israel le-a vândut vreodată vreunei țări arabe, au fost deja transferate în Arabia Saudită și puse în funcțiune după ce o echipă tehnică saudită a primit instruire în ceea ce privește operarea lor, a adăugat raportul.

Raportul exclusiv a arătat, de asemenea, că cele două țări au făcut schimb de informații militare strategice în cadrul reuniunilor care au avut loc la Washington și Londra prin intermediul unui mediator european.

O astfel de cooperare între Israel și Arabia Saudită nu ar fi prima de acest gen .

În septembrie, Al-Khaleej a raportat că Arabia Saudită a cumpărat sistemul de apărare antirachetă din Israel, pentru a se apăra de atacurile cu rachete ale rebelilor din Yemen.

Acordul, care a fost mediat de Statele Unite, include planuri suplimentare de a ajunge la un acord privind o cooperare militară extinsă între cele două țări.

În timp ce Israelul nu are legături oficiale cu Arabia Saudită, relația cu regatul sunnit și alte state din Golf a devenit mai puternică în ultimii ani, în mare parte datorită amenințării comune reprezentată de expansiunea Iranului în regiune.

Statul Major al IDF Lt. Gen. Gadi Eisenkot s-a întâlnit la jumătatea lunii octombrie cu omologii săi din mai multe țări arabe, inclusiv cu șeful Statului Major al Arabiei Saudite, Gen. Fayyad bin Hamed Al-Ruwaili, în timp ce aceștia se aflau la Washington pentru Conferința Organizațiilor Extremiste Violente.

În timp ce aceasta părea a fi prima întâlnire publică între Eisenkot și Al-Ruwaili, a fost al doilea an consecutiv când cei doi au participat la conferința comandanților militari.

În noiembrie, în urma primei participări a lui Eisenkot la conferință, acesta s-a oferit să facă schimb de informații israeliene despre Iran cu Riyadh, spunând ziarului saudit Elaph într-un interviu fără precedent că ceea ce a auzit din partea saudiților despre expansiunea iraniană a fost "identic" cu preocupările israeliene.