Rusia a trimis o delegație de oficiali de rang înalt în Venezuela, inclusiv pe ministrul adjunct de finanțe, pentru a oferi consultanță cu privire la gestionarea crizei economice profunde care afectează Venezuela, a declarat un purtător de cuvânt al Ministerului Finanțelor din Rusia, conform Reuters.

Serghei Lavrov si Vladimir PutinFoto: kremlin.ru

Aproape 2 milioane de venezueleni au plecat din țară începând cu 2015, alungați de lipsa alimentelor, a medicamentelor și de rata alarmantă a infracționalității. Inflația a ajuns la 200 000% și producția națională de petrol a atins pragul minim istoric în 28 de ani.

Rosneft, cel mai mare producător de petrol din Rusia, susține că Venezuela le datorează 3,6 miliarde $. Moscova și Caracal au semnat anul trecut un acord de restructurare a datoriei care îi permite Venezuelei să plătească suma datorată în tranșe fixe pe o durată de 10 ani.

Andrei Lavrov, purtător de cuvânt al Ministerului de Finanțe, a declarat luni că Sergei Storchak, ministru adjunct de finanțe, se va alătura echipei de consultanți pe probleme economice care pleacă spre Caracas, capitala Venezuelei.

Oficialii ruși de la Banca Centrală și Ministerul pentru Economiei se vor deplasa în Caracas la cererea guvernului Venezuelei. Scopul acestei întâlniri este ca oficialii ruși să împărtășească experiența lor cu reformele economice și să ajute guvernul Venezuelei să pună la cale un plan fezabil pentru stoparea crizei cu care se confruntă țara condusă de Nicolas Maduro.