​​Pakistan, care rămâne terenul preferat și susținătorul terorismului global, este responsabil pentru impunerea unui risc al terorii care întrece în magnitudine amenințarea siriană, conform unui studiu realizat de Universitatea Oxford în colaborare cu Grupul pentru Prevenție Strategică (SFG). Raportul final poartă denumirea ,,Umanitatea în fața riscului- Indicatorul de Amenințare Globală cu Privire la Teroare”, transmiteThe Economic Times.

Talibani (foto arhiva)Foto: Captura YouTube

Conform raportului GTTI, în vreme ce talibanii afghani și Lashkar-e-Taiyyaba (LeT) reprezintă mari amenințări pentru viitor, Pakistan apare în fruntea listei țărilor cu cele mai multe baze teroriste și locuri de retragere pentru astfel de organizații.

,,Dacă ne uităm la cele mai periculoase grupuri teroriste și ne bazăm pe fapte și statistici, putem să vedem că Pakistan găzduiește sau le ajută pe cele mai multe dintre ele. De asemenea, există un număr semnificativ de astfel de grupuri în Afghanistan care operează cu sprijinul Pakistanului”, este precizat în raport.

Raportul de peste 80 de pagini are rolul de a discuta amenințările cele mai importante pentru următorul deceniu. Acesta folosește un cadru conceptual analitic care le permite legislatorilor să ia cele mai bune decizii cu putință în contextul existenței unui grad major de risc.

,,Intensificarea extremismului competitiv de toate felurile, folosirea abuzivă a armelor de distrugere în masă și problemele economice pot deteriora progresul uman și pot pune în pericol chiar supraviețuirea speciei până în 2030. Toate sunt conectate cumva de terorism”, mai este precizat în raportul GTTI.