Acordul dintre Belgrad și Pristina ar putea aduce o soluţionare a mai multor probleme nerezolvate, consideră secretarul general al Consiliului de Cooperare Regională, Goran Svilanovic. În interviul acordat pentru b92.net acesta a spus că începând cu anul 2000, atunci când vorbim despre Balcani, avem trei probleme și una este pe cale să fie rezolvată, potrivit Tanjug, citată de Rador.

Expozitie Kosovo si Metohia in lacrimiFoto: Hotnews

"Una este chestiunea numelui Macedoniei, a doua este relația dintre Belgrad și Pristina, iar cea de-a treia este funcționalitatea Bosniei-Herțegovinei. Așa cum am văzut în ultimul an, mai intens în ultimele câteva săptămâni, una dintre aceste trei probleme este pe cale de a fi rezolvată. Cu toții avem așteptări mari că în Parlamentul din Skopje procedura o să fie finalizată pozitiv, iar după aceea va reacționa în același mod şi Parlamentul din Atena, astfel că una dintre cele trei probleme majore ar putea să rămână în urma noastră" a menţionat Svilanovic.

Totuși, acesta a adăugat că am învățat ceva în acest proces, și anume că nu există mari concesii din partea UE.

După cum a menționat, deciziile summit-ului UE de la Sofia, privind acordul dintre Grecia și Macedonia, nu au servit ca o mare încurajare nici pentru Belgrad, nici pentru Pristina.

Svilanovic a precizat că toate condițiile în care Serbia ar deveni membră a UE nu sunt direct legate de acordul dintre Belgrad și Pristina, ci există o serie întreagă de motive.

"Cu toate acestea ar trebui să analizăm în mod serios acordul şi în acest sens ar trebui ca ceea ce au discutat cei doi președinți să fie susținut de opinia publică, atât în ​​Kosovo, cât și în Serbia. Aceasta este într-adevăr o modalitate de a stabiliza regiunea", a spus Svilanovic.

Totodată, acesta consideră că acordul Belgrad-Pristina, cel puțin din perspectiva Belgradului, ar trebui să mute lucrurile spre mai bine în raport cu ceea ce avem astăzi.

"Aceasta este o încercare de a se realiza ceva mai bun decât este în prezent, pentru a remedia lucrurile în modul și în măsura în care este posibil, așa înțeleg eu această discuție despre o posibilă corectare a frontierelor", a spus Svilanovic.

Cu toate acestea, Svilanovic a adăugat, că reacțiile sunt destul de diferite, iar unele dintre ele destul de descurajatoare, atât pentru cetăţenii din Kosovo, cât şi pentru cetăţenii din Serbia, şi în special în partea opiniei publice europene.

Eu cred că avem nevoie de încurajare pentru a se ajunge la un acord, pentru asta încurajarea decisivă ar fi un mesaj clar dat şi Belgradului și Pristinei cu privire la când și în ce condiții ne putem aștepta la calitatea de membru, aceasta ar fi cea mai mare încurajare. Din păcate, acest lucru este ceea ce aşa cum mi se pare în acest moment partenerii noștri europeni nu ni-l pot oferi, deoarece într-adevăr în mare măsură toţi sunt ocupaţi cu chestiunile existente în interiorul UE, având în vedere criza financiară, Brexit, problema migranților" a remarcat Svilanovic.

În opinia acestuia, acordul ar trebui să definească și data aderării Serbiei la UE, dar a subliniat că aici este şi "o componentă regională foarte importantă".

"Când spuneţi că trebuie definită data, este vorba şi despre relațiile dintre Belgrad și Zagreb și aceasta este acea componenta regională și de fapt vorbiţi în mod clar despre relațiile dintre Belgrad și Sarajevo. Aceasta înseamnă că dacă doriți încurajare pentru Belgrad și Pristina, care înseamnă aderarea la UE, acest lucru implică ca şi o întreagă serie de probleme care există între Serbia și Croaţia, de asemenea, trebuie să fie pusă într-un context care să permită rezolvarea rapidă, pentru că fără asta nu se pune problema existenţei aderării Serbiei la UE" a declarat Svilanovic.

Acesta consideră că este absolut clar, mai ales în cazul în care acordul între Belgrad și Pristina implică unele intervenții serioase, că pe de altă parte ar trebui să urmeze o dispoziție clară de garanții din partea Serbiei în favoarea consolidării integrității Bosniei-Herţegovina și a consolidării funcționalității acesteia.

"Aceasta este acea componentă regională. Acesta este motivul pentru care un acord între Belgrad și Pristina ar însemna stabilizarea completă și în acelaşi timp soluţionarea unei serii de probleme nerezolvate, pe care s-ar putea ca noi în acest moment să nu le vedem ca cele mai importante", a declarat secretarul general al Consiliului de Cooperare Regională.

Svilanovic a spus că un acord între Belgrad și Pristina înseamnă mai multe lucruri, dar, de asemenea, este adevărat că se merge dincolo de ceea ce a prevăzut Ahtisaari atunci când vine vorba de statutul sârbilor din Kosovo, ceva care, spune acesta, este un "Ahtisaari plus".

Un alt lucru este să se meargă spre ceva care cu siguranță nu este noua Republica Srpska, ci ar fi, să spunem 'Republica Srpska minus', când ne gândim la soluția pentru Uniunea Comunităţilor Sârbe, ZSO, din Kosovo.

"Mi se pare că în acest domeniu trebuie să se caute o soluție, iar această soluție nu poate fi în cazul în care nu există garanții clare pentru aderarea Serbiei la UE, iar acest lucru nu se întâmplă dacă nu există nicio indicație clară cu privire la modul de rezolvare a relațiilor dintre Belgrad și Zagreb, și totul nu există dacă nu este nicio garanție completă din partea Serbiei pentru integritatea Bosniei-Herţegovina, care, desigur, nu înseamnă dispariția Republicii Srpska, ci înseamnă doar sincronizarea completă a tuturor actorilor politici din Bosnia-Herţegovina" a declarat Svilanovic.

Svilanovic a concluzionat că "toate acestea contribuie la stabilitatea completă a Balcanilor și deschid posibilitatea pentru aderarea noastră a tuturor". (preluare Rador)