Grecia spune că va continua cu și mai mare energie acțiunea de a obține despăgubiri de la Germania pentru al doilea război mondial și pentru un împrumut pe care a fost forțată să-l acorde lui Hitler în timpul ocupației naziste, scrieGuardian.

HotNews.roFoto: Hotnews

La mai puțin de două săptămâni după ce președintele german, Frank-Walter Steinmeier, s-a folosit de o vizită de stat pentru a cere iertare pentru atrocitățile comise acum peste 7 decenii, Atena a promis că va relansa campania de obținere a sutelor de miliarde de euro despre care spun că i se cuvin.

”Bineințeles, Grecia nu putea face acest lucru când era în programul de salvare și primea împrumuturi de la UE și de la Berlin. Ar fi fost o contradicție totală”, spune Costas Douzinas, care conduce comisia pentru apărare și relații externe din parlamentul elen.

Guvernul de stânga de la Atena este așteptat să preseze în privința pretențiilor sale după ce a avut loc o dezbatere parlamentară, considerată prima anchetă parlamentară extinsă privind despăgubirile pentru pagubele produse de ocupația nazistă.

Raportul, realizat timp de mai mulți ani de o comisie cu reprezentanți din toate partidele, estimează că Grecia merită o compensație de 288 miliarde de euro pentru distrugerile suferite între 1941 și 1944 din cauza celui de-al treilea Reich.

La această sumă se adaugă alte 11 miliarde de dolari care ar fi datorați pentru un împrumut de 476 milioane de mărci pe care Hitler l-a luat cu forța de la banca centrală a Greciei în 1943. Istoricii afirmă că, prin declanșarea unui colaps economic și valutar, împrumutul fără dobândă - folosit pentru finanțarea campaniei naziste din Africa - a jucat un rol central în sărăcirea peste noapte a unei părți importante a populației.