Construcţia unui nou aeroport în Mexic a fost respinsă prin consultare populară cu aproape 69,95% voturi împotrivă, după numărarea aproape integrală a buletinelor de vot, a anunţat echipa preşedintelui ales Andres Manuel Lopez Obrador la finalul acestui scrutin controversat, relatează AFP şi Reuters, citate de Agerpres.

MexicoFoto: Wikipedia

După numărarea voturilor în 98,18% din secţii, reiese că "310.463 dintre votanţi s-au exprimat în favoarea construcţiei aeroportului Texcoco, iar 747.000 au optat pentru studii şi lucrări la Santa Lucia", un aeroport militar care reprezintă o alternativă la şantierul în curs, a declarat în cadrul unei conferinţă de presă Enrique Calderon, care a răspuns de organizarea referendumului.

Criticată pentru neregulile sale, această consultare publică a început joi şi s-a încheiat duminică în 1.073 de birouri de vot din întreaga ţară. Scrutinul urma să aleagă între un proiect deja început - estimat la peste 13 miliarde dolari - şi o alternativă care prevede reamenajarea aeroportului militar de la Santa Lucia, în sudul capitalei, a aeroportului actual din Ciudad de Mexico şi a celui din Toluca.

În timpul campaniei sale, Andres Manuel Lopez Obrador a criticat în mai multe rânduri lucrările de construcţie a acestui mega-aeroport pentru costul lor ridicat, impactul asupra mediului şi presupuse fapte de corupţie în atribuirea contractelor.

Unul dintre principalii investitori este magnatul mexican al telecomunicaţiilor Carlos Slim. Consultarea nu a fost organizată de autorităţile electorale naţionale şi criticii săi susţin că ea nu este conformă cu legea, denunţând lipsa sa de rigoare, care a permis voturile multiple, constatate de mai multe media, printre care şi AFP.

Jesus Ramirez, purtător de cuvânt al preşedintelui ales, a declarat în cadrul conferinţei de presă că, chiar dacă au fost constatate deficienţe, rezultatele nu sunt mai puţin "definitive privind viitorul aeroportului" şi că actualul guvern "va trebui să respecte decizia care a fost luată".

Preşedintele ales Andres Manuel Lopez Obrador va avea luni o luare de poziţie definitivă faţă de proiectul de aeroport, a precizat el. Preşedintele ales urmează să-şi înceapă mandatul la 1 decembrie.

Potrivit diferitelor sondaje de opinie publicate săptămâna trecută, 55% dintre mexicanii chestionaţi doreau continuarea şantierului în curs, notează AFP.