China a anunţat luni lansarea reuşită a unui satelit construit pentru prima dată în colaborare cu Franţa, un dispozitiv care va permite observarea oceanelor şi prognoze mai bune pentru furtuni şi cicloane, relatează AFP, citat de Agerpres.

Longue Marche-2CFoto: Wikipedia

O rachetă Longue Marche-2C a decolat la ora locală 08.43 (00.43 GMT) de la baza de lansare de la Jiuquan (nord-vest), având la bord CFOSAT (China-France Oceanography SATellite), a anunţat Administraţia de stat pentru ştiinţă, tehnologie şi industrie a apărării naţionale.

Dispozitivul de circa 650 de kilograme va avea drept misiune studierea vântului şi a valurilor de la suprafaţa mărilor 24 de ore din 24, ameliorând astfel previziunile meteorologice marine.

De asemenea, el va servi la prognozarea cu mai multă precizie a furtunilor puternice sau a cicloanelor. În plus, satelitul le va permite climatologilor să înţeleagă mai bine interacţiunile între oceane şi atmosferă, acestea jucând un rol crucial în climă.

Plasat pe orbită în jurul Terrei la o distanţă de 520 km, satelitul va avea o durată de viaţă de trei ani. Este primul astfel de dispozitiv pe care Franţa şi China îl construiesc în comun.

Conceput de agenţiile spaţiale franceză (CNES - Centrul naţional de studii spaţiale) şi chineză (CNSA - Administraţia naţională spaţială chineză), satelitul dispune de două radare: SWIM-ul francez, care va măsura direcţia şi lungimea de undă a valurilor, şi SCAT-ul chinez, care va analiza forţa şi direcţia vânturilor.

Datele vor fi colectate şi analizate de staţii terestre situate în cele două ţări.

Proiectul a fost lansat în 2007. China a subliniat anul trecut "expertiza franceză în materie de sondă de analiză a valurilor" pentru a justifica alegerea Franţei pentru această colaborare fără precedent.