Liderii politici din Turcia (Tayyip Erdogan), Rusia (Vladimir Putin), Franţa (Emmanuel Macron) şi Germania (Angela Merkel) s-au întâlnit pentru a discuta despre problema Siriei, principalele linii fiind întărirea armistiţiului fragil din regiunea Idlib şi înregistrarea de progrese în direcţia unei tranziţii politice, scrie presa din Grecia citată de Rador.

Bashar al-Assad si Vladimir PutinFoto: kremlin.ru

Întâlnirea a avut loc într-un moment în care punctele de vedere sunt divergente în privinţa preşedintelui Siriei Bashar al Assad, care este susţinut de Rusia şi de Iran. Dimpotrivă, ţările din Occident condamnă acţiunile lui Assad, acuzându-l, printre altele, de atacuri lansate în orb asupra populaţiei civile, în timp ce Turcia îi susţine pe rebeli în efortul lor de a-l îndepărta de la putere pe Assad.

În acest moment, armata lui Assad a recucerit cea mai mare partea din ţară care anterior fusese ocupată de opozanţii săi, într-un război civil care a dus la moartea a peste 400.000 de oameni.

Deocamdată se menţine - chiar dacă cu "excepţii"- o încetare a focului în Idlib, ceea ce a oprit exodul a mii de oameni şi dă speranţe de pace în regiune.

Întâlnirea de la Istanbul s-a desfăşurat în lipsa unor reprezentanţi din Siria: fapt care a provocat comentarii.

În comunicatul dat publicităţii după întâlnirea celor patru, se subliniază că vor trebui intensificate politicile care oferă o soluţie de pacificare a Siriei. Va trebui să existe un proces politic din care nimeni să nu fie exclus, cu constituirea până la sfârşitul anului a unei comisii care va lucra pentru revizuirea Constituţiei, ca preambul pentru desfăşurarea de alegeri libere şi corecte.

De asemenea, cei patru lideri au vorbit despre întoarcerea voluntară a milioane de refugiaţi care au părăsit ţara din cauza războiului civil. "Nu va exista o întoarcere reală, sustenabilă şi credibilă dacă nu se va demara procesul politic", a declarat preşedintele francez, Emmanuel Macron.Cancelarul german Angela Merkel a vorbit despre eforturile ce trebuie întreprinse pentru întoarcerea refugiaţilor. După cum a precizat ea "este necesar să existe asigurări că nu vor avea loc reprimări sau arestări, precum şi că sunt îndeplinite unele condiţii umanitare fundamentale - că există o oarecare infrastructură umanitară". La rândul său, preşedintele rus Vladimir Putin a avertizat cu privire la "provocările armate" din partea unor "elemente radicale" la Idlib care se opun guvernului sirian, spunând că Rusia va interveni pentru a susţine guvernul Assad "dacă va fi nevoie".

"Pentru noi, Assad este cineva care a lansat operaţiuni împotriva a unui milion de oameni şi nu merită respectul nostru", a precizat preşedintele turc, Tayyip Erdogan.