Fostul căpitan în armata braziliană, Jair Bolsonaro, a câștigat duminică alegerile prezidențiale din Brazilia, datorită unui val de frustrare față de corupție și crimă care a adus la un viraj dramatic către dreapta în cea de-a patra cea mai mare democrație mondială, arată rezultatele oficiale conform agenției Reuters.

HotNews.roFoto: Hotnews

Cu 94% din buletinele de vot numărate, Bolsonaro a obținut 56% din voturi în alegeri față de Fernando Haddad, liderul Partidului Muncitoresc (PT), care a avut 44%, potrivit autorității electorale TSE.

Creșterea lui Bolsonaro a fost propulsată de respingerea Partidului Muncitoresc de stânga care a condus Brazilia timp de 13 ani în ultimii 15 ani și a fost înlăturată acum doi ani în mijlocul unei recesiuni profunde și unor scandaluri legate de corupție.

Laura Chinchilla, fostă președintă a statului Costă Rică, care este șeful Misiunii de observare a alegerilor din Statele Unite ale Americii, a declarat că votul a fost calm și ordonat în toată țara, care a suferit un șir de violențe partizane în timpul campaniei.

Mulți brazilieni sunt preocupați de faptul că Bolsonaro, un admirator al dictaturii militare din 1964-1985 din Brazilia și apărător al folosirii torturii împotriva oponenților de stânga, va călca în picioare drepturile omului, va reduce libertățile civile și libertatea de exprimare.

Congresmanul în vârstă de 63 de ani a promis să distrugă infracționalitatea în orașele și zonele agricole ale Braziliei, acordând mai multă autonomie poliției pentru a trage în criminali. El vrea, de asemenea, să permită mai multor brazilieni să cumpere arme pentru a combate criminalitatea.