Serviciul secret britanic MI5 va prelua conducerea combaterii terorismului de extremă dreapta, pe fondul temerilor tot mai mari că adepţii supremaţiei albilor îşi sporesc eforturile de instigare la conflicte rasiale violente pe străzile din Marea Britanie, după cum a aflat The Guardian citat de Rador.

Atac la sinagogaFoto: Captura YouTube

Transferul conducerii operaţiunilor în acest domeniu de la poliţie - care până acum şi-a asumat mereu responsabilitatea pentru monitorizarea extremismului de dreapta - către MI5 înseamnă că această problemă se va afla de acum în acelaşi portofoliu cu terorismul islamist şi terorismul irlandez, ambele acoperite de serviciul de securitate internă.

Decizia înseamnă de asemenea că activitatea extremei dreapta va fi desemnată acum oficial ca reprezentând o ameninţare majoră pentru securitatea naţională.

Iniţiativa are loc pe fondul creşterii temerilor la nivel global privind ameninţarea reprezentată de teroriştii de extrema dreaptă. În SUA în ultimele zile un bărbat a fost acuzat că a trimis 13 bombe artizanale unor adversari ai lui Donald Trump, inclusiv lui Barack Obama şi Hillary Clinton. Un alt bărbat a fost arestat după un atac terorist antisemit soldat cu 11 morţi, la o sinagogă din Pittsburgh.

În Regatul Unit au fost dejucate patru presupuse comploturi ale extremei dreapta, din martie 2017, comparativ cu 13 tentative islamiste. Dar în condiţiile în care actualmente sunt în curs aproximativ 100 de anchete pentru acţiuni de extremă dreapta, ameninţarea este estimată ca fiind în creştere.

Demersul a necesitat mai multe luni de negocieri între MI5, poliţie şi oficialităţi guvernamentale de rang înalt. Rezultatul este că MI5 va prelua comanda în cazurile în care va fi suspectată o activitate de extremă dreapta care va fi considerată de natură teroristă, conform mai multor surse care cunosc desfăşurarea discuţiilor. Sursele spun că MI5 şi-a extins deja activitatea în această sferă, anul acesta.

Se speră că abordarea, tehnicile şi autoritatea sporită a MI5 îi vor permite să descopere mai mult despre intenţiile violente ale extremei dreapta, decât poate face poliţia.