Premierul ceh Andrej Babis şi-a exprimat duminică surprinderea faţă de intenţia SUA de a se retrage dintr-un tratat nuclear încheiat cu Moscova în perioada războiului rece, calificând-o drept "o veste proastă", relatează AFP citată de Agerpres.

Andrej BabisFoto: Agerpres/EPA

"Pentru noi este o informaţie nouă. Este vorba cu siguranţă despre o veste proastă, dacă aşa stau lucrurile", a declarat Babis, în cursul unei conferinţe de presă comune cu secretarul american al apărării, Jim Mattis. Fostă ţară comunistă, Republica Cehia a devenit aliat al SUA în cadrul NATO, după ce s-a alăturat Alianţei în martie 1999.

"Relaţiile (între SUA şi Rusia) nu sunt ideale şi ne întoarcem la perioada războiului rece", a spus Babis, făcându-se ecoul preocupărilor exprimate de secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg. Potrivit acestuia, această retragere ar risca să ducă la o nouă cursă a înarmărilor.

Preşedintele Donald Trump a declarat luni că SUA sunt gata să-şi sporească arsenalul nuclear după retragerea Washingtonului din Tratatul privind Forţele Nucleare Intermediare (INF), semnat în timpul războiului rece.

La rândul său, Rusia a avertizat că această decizie riscă să compromită securitatea mondială.

În weekendul trecut, Donald Trump a provocat îngrijorări în lumea întreagă anunţând intenţia SUA de a se retrage din Tratatul INF, semnat în urmă cu trei decenii de fostul preşedinte american Ronald Reagan şi de liderul sovietic de la acea vreme, Mihail Gorbaciov.

Pentru a explica decizia, Trump a afirmat că Rusia "nu a aderat la spiritul acordului sau la acordul însuşi".

"Atâta timp cât oamenii nu vor reveni la raţiune, noi îl vom dezvolta", a adăugat el, referindu-se la arsenalul nuclear al SUA.

Tratatul din 1987, care interzicea utilizarea unei serii de rachete cu o rază de acţiune între 500 şi 5.500 km, a pus capăt crizei declanşate de desfăşurarea de rachete SS-20 sovietice cu focoase nucleare care vizau capitale occidentale.

Uniunea Europeană a făcut apel la SUA şi la Rusia să-şi continue dialogul pentru a "păstra" Tratatul INF. La rândul ei, China a invitat Washingtonul "să se gândească de două ori".