Irlanda a votat în proporție de 65% pentru abrogarea delictului de blasfemie din Constituție, potrivit rezultatelor definitive ale referendumului de vineri, publicate vineri seara și citate de AFP.

Pasaj din BiblieFoto: PhotoExpress

După legalizarea avortului, în mai, și a căsătoriilor homosexuale, în 2015, acest referendum marchează o nouă distanțare a țării de puternica tradiție catolică chiar dacă acest delict nu a fost niciodată aplicat în istoria recentă.

Blasfemia a fost definită în legea irlandeză din 2009 privind defăimarea drept orice "jignire sau injurie la adresa elementelor sacre ale unei religii" care pot cauza "indignarea credincioșilor".

Articolul 40.6.1 din Constituție prevedea o amendă de 25.000 de euro. Ultimele inculpări pentru blasfemie datau din 1855, înainte de independența țări, și care au vizat un preot care a spus că a ars din greșeală Biblia. Acesta a fost achitat.

Blasfemia a revenit în actualitate în 2015 când actorul britanic Stephen Fry a spus că Dumnezeu este "prost" pentru că a creat o lume plină de "nedreptăți", la o televiziune irlandeză. A fost deschisă o anchetă dar nu s-a ajuns la punerea sub acuzare.

Referendumul privind blasfemia a avut loc în aceeași cu alegerea noului președinte irlandez, cu rol esențial onorific. Președintele actual, Michael D. Higgins, 77 de ani, în funcție de 2011, a fost reales cu 56% din voturi.