Armata israeliană a ucis vineri cinci palestinieni în Gaza şi unul în Cisiordania, în incidente separate, în contextul protestelor la frontiera cu Israelul, relatează AFP şi Reuters citate de Agerpres.

HotNews.roFoto: Hotnews

Potrivit ministerului sănătăţii din Gaza, şi-au pierdut viaţa cinci bărbaţi cu vârste între 19 şi 27 de ani, la Khan Yunis, în sudul teritoriului palestinian, la Bureij, în centru, şi la Jabaliya, în nord. Patru dintre ei au fost doborâţi de gloanţele militarilor israelieni, la fel ca şi palestinianul din Cisiordania, iar al cincilea, susţin martorii, de explozia propriei sale grenade. Circa 180 de protestatari au fost răniţi.

Armata israeliană nu a făcut niciun comentariu despre victime, dar a precizat că la gardul care desparte Gaza de Israel s-au adunat circa 16.000 de manifestanţi palestinieni, care au aprins cauciucuri şi au aruncat dispozitive explozive.

Ulterior, militanţii palestinieni din Gaza au lansat rachete asupra teritoriului israelian, informează Reuters. Armata a estimat că au fost 10-12 rachete, dintre care unele au fost interceptate de sistemul defensiv Iron Dome. Nu s-au raportat victime.

După tirul cu rachete, grupările armate palestiniene au anunţat printr-un comunicat comun că au loc pregătiri generale pentru război.