Secretarul american al Apărării, Jim Mattis, a autorizat utilizarea trupelor și a altor resurse militare la granița dintre SUA și Mexic, au declarat vineri oficialii S.U.A., susținând lupta președintelui Donald Trump împotriva migranților care călătoresc spre Statele Unite, anunță agenția Reuters.

HotNews.roFoto: Hotnews

Oficialii, care au vorbit sub protecția anonimatului, au declarat că autorizația lui Mattis nu include un număr specific de trupe, acesta urmând a fi determinat într-un moment ulterior, și nu constituie un "ordin de desfășurare" în sine.

Pentagonul nu a comentat numărul potențiale al trupelor, despre care oficialii din S.U.A. au declarat pentru Reuters că ar putea fi de cel puțîn 800 de militari activi care vor începe să se desfășoare cât mai curând marți.

Oficiali ai armatei S.U.A. au spus că Mattis a autorizat militarii să furnizeze "capacități de consolidare a misiunii" pentru autoritățile vamale ale S.U.A., inclusiv sprijin tehnic pentru a contribui la construirea barierelor temporare și a locuințelor.

Piloții americani ar oferi transport pentru personalul guvernamental civil, se afirmă într-o declarație.

Un oficial american a declarat pentru Reuters că unele dintre trupe ar putea să ajute în desfășurarea traficului și la controlul mulțimii în partea americană a frontierei, contribuind eventual la gestionarea demonstranților. Nu era clar încă vineri dacă vreuna dintre forțele americane va fi înarmată.

Funcționarii au subliniat faptul că trupele S.U.A. nu ar fi implicate în nici o activitate de aplicare a legii, lucru interzis de legislația SUA și în schimb se vor concentra pe roluri de sprijin în domenii precum infrastructură și logistică.

Referindu-se la caravana migranților din America Centrală, Trump a scris pe Twitter, joi, că "aducem militarii pentru această urgență națională. Vor fi opriți!"

Vineri, Mexicul a oferit documente de identitate și locuri de muncă temporare migranților care se înregistrează pentru azil în țara respectivă, intensificând eforturile de stopare a mii de oameni din America Centrală care se îndreaptă spre granița SUA.

Congresmanul democrat Adam Smith a condamnat desfășurarea de forțe. "Nu există absolut nici un motiv pentru a politiza și militariza în continuare această criză umanitară", a spus el.

În schimb, republicanul Mac Thornberry a declarat că desfășurarea de trupe este în concordanță cu acțiuni anterioare ale foștilor președinți, Barack Obama și George W. Bush.