Aproximativ 3, 2 milioane de irlandezi au fost chemați vineri la urme pentru a spune dacă vor menținerea delictului de blasfemie din Constituție, un nou referendum marcând distanța Irlandei față de puternica tradiție catolică, relatează AFP.

Pasaj din BiblieFoto: PhotoExpress

Scrutinul este organizat în acelașii timp cu alegerea noului președinte, funcțue onorifică.

Urnele se vor închide la 22.00 (21.00 GMT), iar rezultatele sunt așteptate să fie anunțate sâmbătă seara sau duminică dimineață.

Blasfemia este definită în legea irlandeză din 2009 privind defăimarea ca orice acțiune ”nepoliticoasă sau injurioasă cu privire la elemente ale unei religii”, putând de asemenea să ”producă indignarea credincioșilor”.

Este interzis sub articolul 40.6.1 din Constituție și pasibilă de o amendă de 25.000 de eruo, o legislație care nu a fost niciodată aplicată în istoria recentă a țării și este considerată depășită.

Ultimul proces de blasfemie intentat datează din 1855, înainte de independența țării, împotriva unui preot care a spus că a ars accidental o Biblie și a fost în final achitat.

Blasfemia a revenit în vizorul publicului în 2015 când actorul și realizatorul britanic Stephen Fry l-a numit, la o televiziune irlandeză, pe Dumnezeu ”stupid” pentru că a creat o lume plină de ”nedreptăți”.

În 2017, ministrul Sănătății Simon Harris a spus că interzicerea este ”aburdă” și ”un pic jenantă”, potrivit The Irish Times.