Un țăran chinez pasionat din copilărie de aviație a visat să conducă un avion dar și-a da seama că nu va reuși niciodată. Așa că s-a decis să-și facă propriul avion, în mijlocul unei câmpii, scrie AFP.

Replica Airbus A320Foto: Captura YouTube

Zhu Yue aproape a terminat replica în mărime naturală a unui Airbus A320, parcat pe o bucată mică de asfalt în mijlocul câmpurilor cu grâu din nord-estul Chinei.

Zhu, care nu a terminat studiile secundare, a cultiva la început usturoi și ceapă după care a lucrat ca sudor într-o uzină din localitatea Kaiyuan. Anul trecut, și-a dat seama că riscă să nu-și vadă niciodată visul cu ochii.

"Am ajuns la mijlocul vieții și am realizat că nu voi putea cumpăra un avion, dar pot construi unul", a explicat el.

Proiectul i-a consumat toate economiile, peste 2,6 milioane de yuani (374.000 dolari).

Acesta s-a inspirat dintr-o copie a unui Airbus A320 de mărimea unei jucării, la scara 1/80. Cu ajutorul pozelor de pe internet, a studiat dimensiuni și a reușit, cu câteva erori, să reproducă în mărime reală fuzelajul, aripile, cabina, motoarele și coada. În total, a folosit 60 de tone de oțel.

Acesta a fost ajutați de alți cinci țărani, și ei pasionați de aviație.

Airbusul său artizanal, care dispune de replici ale instrumentelor de navigație și de o pasarelă pentru a ajunge la bord, nu va zbura însă niciodată. Zhu a decis să-l facă restaurant.

"Vom pune covorul roșu pentru ca fiecare oaspete să se simtă ca un șef de stat", a declarat el.

La bord, în locul celor 156 de locuri obișnuite a instalat 36 de fotolii de clasa întâi, pentru clienți. Zhu nu știe încă dacă va servi hamburgeri cu cartofi prăjiți sau mâncare chinezească tradițională, dar speră că avionul său va fi în curând plin cu pasageri înfometați.