Președintele Franței, Emmanuel Macron, a avertizat țările central și est-europene să respecte principiile statului de drept și sistemul de distribuire a imigranților, referindu-se în special la Ungaria și Polonia, subliniind că Europa înseamnă un angajament reciproc și ”nu este un supermarket”, relatează AFP.

Emmanuel MacronFoto: Captura video

Într-un interviu dat unor publicaţii din Cehia, Polonia, Slovacia şi Ungaria, Macron a reiterat că ”Europa nu este un supermarket” și și-a exprimat îngrijorarea față de pozițiile anti-migrație și derogările de la principiile statului de drept în Polonia și Ungaria.

”Avem o exigență colectivă de coerență și solidaritate. Nu putem beneficia de un buget european fără să admitem solidaritatea pe tema migrației, de exemplu”, a spus Macron.

”Nu putem să nu încercăm să reducem contribuția la bugetul european fără să înțelegem ce aduce cu sine o piață unică. Dacă vrem să ucidem Europa, continuăm astfel. Europa nu este într-un singur sens: este un angajament reciproc”, a adăugat el.

Într-un avertisment cu privire la reformele judiciare din Polonia, el a sperat că ”guvernul polonez va face pașii necesari pentru a răspunde îngrijorărilor Comisiei și ale partenerilor săi”.

Întrebat despre liderul Ungariei, Viktor Orban, pe care îl vede ca pe principalul oponent pentru alegerile europene, președintele francez a estimat că ”situația statului de drept în Ungaria cunoaşte o serie de evoluţii preocupante”, cu amenințări asupra echilibrului puterilor și a muncii ONG-urilor.

”Am o relație bună cu Viktor Orban, pe care îl respect personal și ca prim-ministru ales de către poporul Ungariei.(...) Dar o Europă care ignoră diversitatea ideilor și credințelor , a independenței justiției sau a presei, primirea refugiaților care au fugit de persecuția politică, este o trădare a ceea ce suntem”, a mai spus Macron.