Defăimarea Profetului Mohamed,,trece de limitele acceptabile ale unei dezbateri obiective” și ,,ar putea naște prejudecăți, punând astfel în pericol pacea religioasă”. Aceasta este motivarea deciziei luată de Curtea Europeană pentru Drepturile Omului (CEDO) ieri, sprijinind o decizie anterioară a unei curți de judecată cu statut inferior CEDO, transmitetrtworld.com.

Curtea Europeana a Drepturilor Omului (CEDO)Foto: CEDO

Decizia luată de un complet de judecată format din șapte judecători a fost luată în contextul desfășurării unui proces ce are ca obiect evenimente petrecute în 2009. Atunci, o profesoară de origine austriacă identificată ca doamna S. a ținut două seminare intitulate ,,Informații de bază despre islam” în care a defăimat căsnicia profetului.

Potrivit deciziei exprimate de CEDO, Curtea Regională pentru Fapte Penale din Viena a condamnat-o pe profesoară în 2011 pentru defăimarea doctrinelor religioase.

Aceasta a fost amendată cu suma de 547 $ și, pe lângă această amendă, a fost obligată să plătească toate cheltuielile de judecată.

,,Doamna S. a făcut înaintat un apel la Curtea de Apel din Viena, însă decizia a rămas neschimbată. Cererea de reînnoire a apelului a fost respinsă în 2013 de Curtea Supremă din Austria”, mai este precizat în motivarea deciziei.

,,Bazându-se pe articolul 10 (libertatea de exprimare), doamna S. a susținut că instanțele naționale au eșuat în a analiza declarațiile sale prin prisma dreptului său la liberă exprimare.”

Decizia CEDO dată ieri precizează că instanțele naționale au analizat minuțios argumentele doamnei S. și că ,,instanțele naționale au înaintat argumente relevante și suficiente” în sprijinul verdictelor exprimate.