Preşedintele francez Emmanuel Macron şi omologul său american Donald Trump au avut joi seara o convorbire telefonică pentru a se coordona înaintea summitului Turcia-Rusia-Franţa-Germania privind Siria şi care va avea loc sâmbătă, la Istanbul, a anunţat preşedinţia franceză, relatează AFP, citat de Agerpres.

Macron si TrumpFoto: Captura YouTube

"Preşedintele Republicii a prezentat mizele acestei întâlniri care are drept scop continuarea încetării focului în regiunea Idlib şi aprofundarea discuţiilor referitoare la procesul politic de soluţionare a conflictului din Siria", a precizat preşedinţia într-un comunicat.

"Statele Unite şi Franţa împărtăşesc aceleaşi obiective de securitate, umanitare şi politice în Siria şi preşedintele american a solicitat omologului său francez să prezinte această poziţie comună în cadrul summitului de la Istanbul", se arată în comunicat.

Franţa, în pofida aşteptărilor "modeste", speră că în cadrul acestui summit vor fi înregistrate progrese din punct de vedere al securităţii şi al procesului politic în Siria, a precizat sursa citată.

Parisul doreşte ca acordul de încetare a focului să fie extins la Idlib şi să fie garantat accesul convoaielor umanitare, dintre care cel puţin şase sunt blocate în prezent la Damasc de către regimul sirian, a spus sursa citată.

De asemenea, Franţa doreşte să avanseze asupra înfiinţării unui comitet constituţional format din reprezentanţi ai regimului, ai opoziţiei şi din independenţi.

''Sperăm ca sâmbăta să fie luată o decizie clară de către cei patru lideri pentru a spune că acest comitet trebuie să fie gestionat de către ONU în componenţa sa şi să poată avea la Geneva prima sa reuniune în următoarele săptămâni până la sfârşitul anului", subliniază sursa citată.

"Dorim o presiunea maximă asupra regimului Damasc din partea comunităţii internaţionale pentru ca regimul de la Damasc să accepte să se angajeze în cele din urmă în acest proces politic", a menţionat de asemenea preşedinţia franceză.

Idlib este ultima redută a revoltei izbucnite în 2011 împotriva regimului de la Damasc, condus de preşedintele Bashar al-Assad.