Franța intenționează să repatrieze copiii jihadiștilor francezi semnalaţi în Siria

de Ionut Baias     HotNews.ro
Vineri, 26 octombrie 2018, 5:04 Actualitate | Internaţional


Jihadistii distrug muzeul
Foto: YouTube
Aproximativ 150 de copii au fost semnalaţi de familiile lor. Autoritățile franceze evaluează posibilitatea de repatriere a unora dintre ei, identificați și localizați și în majoritate sub 6 ani, fără mamele lor. Cu toate acestea, procedura se anunţă dificilă. Semnalării copiilor i-ar putea urma repatrierea unora: în Siria s-au raportat circa 150 de copii de jihadiști și acest număr deschide calea întoarcerii lor în Franța, potrivit informațiilor obținute de agențiile AFP și Reuters din surse franceze.

Numărul exact al repatrierilor și termenul nu au fost comunicate, însă s-a stabilit deja că, în acest context, Franța exclude orice returnare a adulților. Acești copii au fost semnalaţi de familiile din Franța sau din zone aflate sub controlul kurd după prăbușirea grupului Stat Islamic (ISIS) în 2017. Familiile acestor cetățeni francezi semnalaseră până în acel moment vrei şaizeci de femei, dintre care patruzeci de mame, ceea ce ar reprezenta aproximativ 150 de copii, majoritatea sub șase ani, potrivit Reuters.

Totuşi, doar o parte din aceştia au fost identificaţi și localizaţi cu precizie în zonele kurde, pregătindu-se calea pentru o repatriere, adaugă sursa citată de AFP, fără a avansa cifre. De acum înainte, "autoritățile franceze au intrat într-o fază activă de evaluare a posibilității de repatriere a acestor minori în număr cât mai mare" și de pregătire a acestor repatrieri de la caz la caz, inclusiv pentru cei care s-au născut acolo, explică una dintre sursele citate de Reuters.

Una dintre condițiile pentru aceste repatrieri este ca mamele să fie de acord să-şi lase copiii să meargă în Franța. Aceasta din urmă exclude orice întoarcere a adulților, a combatanților sau a soțiilor. Ele sunt considerate activiste ISIS, spre marea nemulţumire a avocaţilor reprezentând familiile în Franța. "Cei care au săvârșit delicte sau crime în Irak și Siria trebuie să fie judecați în Irak și Siria", replică Ministerul de Externe.

O "excepție" se referă la minori, "a căror situație va fi examinată de la caz la caz". O poziție apărată în 2017 şi de către președintele Emmanuel Macron. "Avem o datorie specială de a proteja interesele copilului", a adăugat ministerul. În plus față de acest argument, autoritățile franceze par, de asemenea, îngrijorate să nu vadă acești minori devenind în cele din urmă bombe cu ceas. Totuși, repatrierea se anunţă foarte complicată deoarece Kurdistanul sirian nu este un stat recunoscut de comunitatea internațională, iar Parisul nu întreține relații diplomatice cu Damascul.

"Am început să studiem cum se pot face lucrurile. Este o afacere foarte complexă", se recunoaște la Paris. Se speră că aceste prime repatrieri vor avea loc până la sfârșitul anului, dar canalele prin care acestea ar putea fi efectuate sunt încă neclare. Până în prezent, Parisul a repatriat doar trei copii minori, trei din cei patru copii ai Melinei Boughedir, o franțuzoaică care a fost condamnată în iunie de către justiția irakiană la închisoare pe viață, cu o perioadă de securitate de 20 de ani pentru presupusa ei apartenență la ISIS.

Potrivit datelor Ministerului de Interne publicate la sfârșitul lunii februarie, aproape 680 de adulți și peste 500 de copii se află încă în Siria sau Irak. Numărul adulților care au revenit în Franța prin propriile mijloace după o ședere în Siria sau în Irak și recensaţi de serviciile de informații era, la începutul lunii septembrie, de 261, din care 187 bărbați și 74 femei, potrivit Ministerului Justiției.

"Astăzi avem mult mai puțini", a declarat Nicole Belloubet, miercuri dimineață, pe postul Franceinfo, subliniind că Franța "nu şi-a schimbat niciodată politica din acest punct de vedere". Dintre "reveniţii" identificaţi la începutul lunii septembrie, 192 făceau atunci obiectul unei urmăriri penale. Acestor adulți li se adăugau 78 de minori "reveniţi", majoritatea având sub 10 ani, a mai precizat Cancelaria.

Le Figaro (preluare Rador)


Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram..*.


207 vizualizari


Abonare la comentarii cu RSS
Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri

Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by