Numărul exact al repatrierilor și termenul nu au fost comunicate, însă s-a stabilit deja că, în acest context, Franța exclude orice returnare a adulților. Acești copii au fost semnalaţi de familiile din Franța sau din zone aflate sub controlul kurd după prăbușirea grupului Stat Islamic (ISIS) în 2017. Familiile acestor cetățeni francezi semnalaseră până în acel moment vrei şaizeci de femei, dintre care patruzeci de mame, ceea ce ar reprezenta aproximativ 150 de copii, majoritatea sub șase ani, potrivit Reuters.
Totuşi, doar o parte din aceştia au fost identificaţi și localizaţi cu precizie în zonele kurde, pregătindu-se calea pentru o repatriere, adaugă sursa citată de AFP, fără a avansa cifre. De acum înainte, "autoritățile franceze au intrat într-o fază activă de evaluare a posibilității de repatriere a acestor minori în număr cât mai mare" și de pregătire a acestor repatrieri de la caz la caz, inclusiv pentru cei care s-au născut acolo, explică una dintre sursele citate de Reuters.
Una dintre condițiile pentru aceste repatrieri este ca mamele să fie de acord să-şi lase copiii să meargă în Franța. Aceasta din urmă exclude orice întoarcere a adulților, a combatanților sau a soțiilor. Ele sunt considerate activiste ISIS, spre marea nemulţumire a avocaţilor reprezentând familiile în Franța. "Cei care au săvârșit delicte sau crime în Irak și Siria trebuie să fie judecați în Irak și Siria", replică Ministerul de Externe.
O "excepție" se referă la minori, "a căror situație va fi examinată de la caz la caz". O poziție apărată în 2017 şi de către președintele Emmanuel Macron. "Avem o datorie specială de a proteja interesele copilului", a adăugat ministerul. În plus față de acest argument, autoritățile franceze par, de asemenea, îngrijorate să nu vadă acești minori devenind în cele din urmă bombe cu ceas. Totuși, repatrierea se anunţă foarte complicată deoarece Kurdistanul sirian nu este un stat recunoscut de comunitatea internațională, iar Parisul nu întreține relații diplomatice cu Damascul.
"Am început să studiem cum se pot face lucrurile. Este o afacere foarte complexă", se recunoaște la Paris. Se speră că aceste prime repatrieri vor avea loc până la sfârșitul anului, dar canalele prin care acestea ar putea fi efectuate sunt încă neclare. Până în prezent, Parisul a repatriat doar trei copii minori, trei din cei patru copii ai Melinei Boughedir, o franțuzoaică care a fost condamnată în iunie de către justiția irakiană la închisoare pe viață, cu o perioadă de securitate de 20 de ani pentru presupusa ei apartenență la ISIS.
Potrivit datelor Ministerului de Interne publicate la sfârșitul lunii februarie, aproape 680 de adulți și peste 500 de copii se află încă în Siria sau Irak. Numărul adulților care au revenit în Franța prin propriile mijloace după o ședere în Siria sau în Irak și recensaţi de serviciile de informații era, la începutul lunii septembrie, de 261, din care 187 bărbați și 74 femei, potrivit Ministerului Justiției.