Parlamentul European a cerut joi eliberarea „urgentă” a cineastului ucrainean Oleg Sentsov, aflat în greva foamei într-o închisoare din Rusia, decernându-i acestuia prestigiosul său Premiu Saharov, ediția 2018, spre nemulțumirea Moscovei, care a denunțat o decizie „complet politizată”, relatează AFP.

Oleg SentsovFoto: berlinale.de

Originar din peninsula ucraineană Crimeea, anexată de către Rusia în 2014, Oleg Sentsov, în vârstă de 42 de ani, este încarcerat în colonia penitenciară rusă din Labytnanghi, dincolo de cercul polar arctic.

Tată a doi copii, cineastul a fost arestat în mai 2014, de la locuința sa din Crimeea, și a fost apoi condamnat, în august 2015, la 20 de ani de închisoare pentru "terorism" şi "trafic de arme", în urma unui proces considerat "stalinist" de către Amnesty Internaţional şi denunţat de autorităţile de la Kiev, Uniunea Europeană şi Statele Unite.

În luna mai a acestui an, Sentsov a intrat în greva foamei, iar apelurile în favoarea eliberării sale s-au înmulţit pe plan internaţional.

„Oleg Sentsov a devenit un simbol pentru eliberarea prizonierilor politici în Rusia și în lume”, a declarat joi președintele Parlamentului European, Antonio Tajani, în aplauzele susținute ale eurodeputaților, înainte de a sublinia necesitatea „urgentă” a eliberării sale, având în vedere „starea sa de sănătate”.

„Sentsov a fost condamnat pentru că s-a opus anexării ilegale și forțate a unei părți din țara sa de către o țară vecină agresivă, iar această condamnare a constituit o încălcare flagrantă a dreptului internațional și a angajamentelor internaționale și bilaterale ale Rusiei. Condamnarea sa a devenit un puternic simbol al destinului celor aproximativ 70 de cetățeni ucraineni arestați ilegal și condamnați la pedepse cu închisoarea pe perioade îndelungate de către forțele ruse de ocupație din peninsula Crimeea, după anexare”, se precizează de asemenea și pe site-ul Parlamentul European, în anunțul privind laureatul din acest an.

Însă, la Moscova, atribuirea Premiului Saharov 2018 lui Oleg Sentsov a declanșat iritarea autorităților. „Decizia care a fost luată este total politizată”, le-a declarat jurnaliștilor Maria Zaharova, purtătoarea de cuvânt a MAE rus.

Despre Premiul Saharov

Premiul Saharov pentru libertatea de gândire (numit după cunoscutul fizician și disident sovietic Andrei Saharov) este acordat în fiecare an de Parlamentul European. A fost înființat în 1988 pentru a onora persoane și organizații care apără drepturile omului și libertățile fundamentale. În 2017, premierul a fost acordat opoziției democratice din Venezuela.