Moscova dispune de mai multe variante tehnico-militare de răspuns la ameninţările care vin dinspre NATO, a declarat, joi, fostul reprezentant permanent al Rusiei pe lângă Alianţa Nord-Atlantică, adjunctul ministrului rus de externe, Aleksandr Gruşko, în marginea Forumului Economic Euroasiatic, potrivit Tass, citat de Rador.

Aleksandr GruskoFoto: Captura YouTube

"Noi nu putem să ignorăm ceea ce face NATO astăzi. În prezent se desfăşoară cele mai mari manevre militare de după războiul rece - Trident Juncture - iar noi nu aveam niciun fel de îndoială că aceste manevre au o orientare antirusă. Noi trebuie să ţinem cont de acest lucru în planul nostru militar. Aşa că mă bucur că, în ultimii ani, partea rusă a acordat atenţie consolidării potenţialului său militar. Rusia are diverse variante tehnico-militare de răspuns la ameninţările NATO" - a subliniat înaltul diplomat rus.

Menţionăm că manevrele Trident Juncture se desfăşoară în trei etape. Prima etapă a avut loc în august şi a constat în desfăşurarea de trupe. A doua etapă reprezintă faza activă şi se desfăşoară în perioada 25 octombrie - 7 noiembrie, iar cea de-a treia etapă o constituie manevrele de comandă şi vor avea loc între 13 şi 24 noiembrie pe teritoriul Centrului de comandă al NATO din Stavanger, Norvegia. Ţara gazdă va fi Norvegia, iar Suedia şi Finlanda vor avea rol de parteneri. La manevre vor participa peste 50.000 de militari din 31 de ţări (cele 29 ţări NATO, plus Finlanda şi Suedia), peste o sută de aparate de zbor şi zeci de nave. În calitate de observatori la Trident Juncture au fost invitaţi reprezentanţi ai tuturor ţărilor OSCE, inclusiv din Rusia.