Autoritățile turce i-au prezentat șefei CIA, Gina Haspel, înregistrări audio și video legate de asasinarea ziaristului saudit Jamal Khashoggi, scrie AFP. Printre acestea a figurat inclusiv o înregistrare audio cu interogarea și uciderea sa, afirmă Washington Post, preluat de cotidianul turc Hurriyet.

Gina HaspelFoto: Captura YouTube

Cotidianul turc Sabah, apropiat puterii și una dintre principalele surse de dezvăluiri legate de acest caz, afirmă că serviciile de informații de la Ankara au prezentat șefei CIA, sosită în Turcia, dovezile strânse în cadrul anchetei.

„Haspel, care a plecat într-o vizită secretă în Turcia luni, a ascultat înregistrarea audio în timpul întâlnirilor,” a scris Washington Post.

“O persoană familiarizată cu înregistrarea audio a afirmat că este ‘convingătoare’ și ar putea pune mai multă presiune asupra Statelor Unite pentru a acuza Arabia Saudită de uciderea lui Khashoggi,” potrivit sursei citate.

Sabah afirmă că MIT a "arătat" directoarei CIA "imagini video și înregistrări audio", și a "împărtășit" cu aceasta "elementele obținute în cadrul percheziției consulatului general și reședinței consulului Arabiei Saudite (din Istanbul)".

În vârstă de 59 de ani, Jamal Khashoggi, un editorialist respectat care colabora cu Washington Post, a fost ucis în 2 octombrie în consulatul general al Regatului la Istanbul.

În zilele care au urmat dispariției sale, ziare turcești, printre care Sabah, au relatat că anchetatorii turci sunt în posesia unor înregistrări video și audio care dovedesc că ziaristul a fost torturat, ucis și dezmembrat.

Existenta acestor dovezi nu a fost însă niciodată recunoscută oficial de Ankara iar președintele Recep Tayyip Erdogan nu a abordat acest subiect marți, într-un lung discurs privind dosarul Khashoggi.

Potrivit Selon Sabah, Gina Haspel, o spioană de carieră, turcofonă și care a preluat conducerea CIA în aprilie, a avut "discuții la nivel înalt" la Ankara, unde a aterizat marți.