Prinţul moştenitor al Arabiei Saudite, Mohammed bin Salman, a ironizat miercuri afirmaţiile potrivit cărora premierul libanez Saad Hariri a fost reţinut împotriva voinţei sale în ţară anul trecut, exprimându-şi speranţa că prezenţa acestuia la Riad nu va lansa noi "zvonuri despre răpire", notează AFP, potrivit Agerpres.

Mohammed bin SalmanFoto: Agerpres

Saad Hariri "va rămâne în regat două zile în plus, prin urmare sper că nu vor apărea zvonuri legate de răpirea sa", a declarat MBS în faţa Forumului economic FII de la Riad. Amuzat, el a dat mâna cu premierul libanez zâmbitor, în timp ce asistenţa a izbucnit în hohote de râs.

Arabia Saudită este un aliat vechi al lui Saad Hariri, pe când rivalul iranian susţine în Liban mişcarea şiită Hezbollah. În noiembrie, Saad Hariri şi-a anunţat demisia într-un discurs televizat de la Riad, alimentând speculaţiile potrivit cărora el nu ar fi avut libertate de mişcare.

După medierea Franţei, Saad Hariri şi-a retras demisia luna următoare. Arabia Saudită a negat constant că ar fi jucat vreun rol în această afacere.

Saad Hariri a primit în mai, după primele alegeri legislative libaneze din ultimii nouă ani, al treilea mandat de prim-ministru, însă de atunci nu a reuşit să formeze un guvern.

Având dublă naţionalitate libaneză şi saudită, el şi-a afirmat sprijinul pentru regimul de la Riad a cărui imagine a fost puternic afectată de uciderea jurnalistului Jamal Khashoggi în interiorul consulatului saudit la Istanbul.