Ingrid Betancourt, sechestrată timp de şase ani de FARC în Columbia, a cerut fostei gherile să îşi despăgubească victimele, când a depus mărturie, miercuri, în faţa instanţei speciale provenite din acordul de pace semnat în 2016, relatează AFP, potrivit Agerpres.

HotNews.roFoto: Hotnews

"Sunt necesare condamnări constructive, în paralel cu tot ce au distrus", a declarat această fostă ostatică franceză de origine columbiană şi fostă candidată la prezidenţiale în faţa magistraţilor JEP, într-o videoconferinţă de la Paris.

Trebuie "să existe fapte concrete care să arate că au devenit în mod real conştienţi, precum şi o adevărată reconversie după totul răul pe care l-au făcut", a adăugat ea, în cursul depoziţiei de peste două ore în faţa JEP, însărcinată de judece crimele comise în confruntarea armată care a durat peste o jumătate de secol.

Ingrid Betancourt, care a afirmat în repetate rânduri că îi iartă pe răpitorii săi, a propus ca foştii rebeli să construiască "cu mâinile lor" case pentru columbienii care şi-au pierdut căminul din cauza acţiunilor FARC.

Ea a admis însă că nu ştie cum poate fi reparat răul făcut familiilor ostaticilor.

"Ce pot face ei pentru a ne da înapoi timpul pe care ni l-au confiscat? (...) Nu am răspuns. Ştiu doar că asta trebuie să fie acţiuni de lungă durată, un efort şi un angajament din partea lor", a adăugat ea.

Ingrid Betancourt a depus mărturie la solicitarea JEP în procedura pentru răpiri deschisă împotriva liderilor fostei gherile marxiste a Forţelor Armate Revoluţionare din Columbia (FARC), dezarmată şi transformată în partid politic sub acelaşi acronim după acordul de pace din 2016.

Magistraţii JEP au început luni să audieze personalităţi politice şi militari care au fost ostatici ai rebelilor, pentru a face lumină asupra gradului de responsabilitate a liderilor FARC în răpirile comise.