​​Investigatorii ONU transmit că genocidul împotriva musulmanilor rohingya care au rămas în Myanmar continuă, iar guvernul demonstrează prin acțiunile sale că nu are niciun interes în stabilizarea situației și obținerea unei democrații funcționale, informeazăThe Guardian.

Aung San Suu Kyi (in mijloc)Foto: Agerpres

Marzuki Darusman, liderul misiunii ONU de colectare și analiză de informații cu privire la cazul Myanmar, spune că mii de etnici rohingya continuă să fugă în Bangladesh și că cei aproximativ 350 000 de etnici rămași în țară după campania militară brutală de anul trecut ,,continuă să sufere de pe urma celor mai severe” restricții și represalii. ,,Este un genocid în plină desfășurare”, spune acesta.

Yanghee Lee, unul dintre investigatorii care se ocupă de problema drepturilor omului în Myanmar, spune că atât ea, cât și mulți alți membrii ai comunității internaționale au sperat că situația se va remedia sub conducerea lui Aung San Suu Kyi. Aceasta susține că, în realitate, ,,situația nu este cu mult diferită față de cea din trecut.”

Aceasta a adăugat că Suu Kyi, laureata premiului Nobel pentru Pace, fostă prizpnieră politică ce se află acum la conducerea guvernului civil din Myanmar, ,,este complet într-o stare de negare” cu privire la acuzațiile persoanelor rohingya într-o țară majoritar budistă.