Printre ţările cele mai vulnerabile la înrăutăţirea condiţiilor economice internaţionale se află Grecia, din cauza datoriei publice ridicate, a cheltuielilor sociale mari şi a încetinirii încasărilor bugetare, lucruri care limitează flexibilitatea politicilor guvernului şi reprezintă riscuri de creditare, consideră Moody's, potrivit Kathimerini, citat de Rador.

HotNews.roFoto: Hotnews

Concret, după cum precizează agenţia de rating, creşterea cheltuielilor obligatorii şi încetinirea dezvoltării economice au adus mai multor guverne din Zona Euro o flexibilitate mai mică în ceea ce priveşte bugetul lor în comparaţie cu perioada de dinaintea crizei financiare. Pentru ţările care au deja o datorie ridicată, combinaţia dintre cheltuielile sociale sporite şi încetinirea încasărilor bugetare din impozite directe va limita opţiunile de politici economice pentru ca guvernele acestor ţări să poată înfrunta condiţii economice dificile pe viitor. Grecia, Spania, Irlanda şi Cipru şi-au văzut deja cheltuielile obligatorii crescând destul de mult, în timp ce doar Malta, Germania şi Luxemburg prezintă o îmbunătăţire în raport cu anul 2008 în această privinţă.

"O creştere a cheltuielilor obligatorii pentru dobânzi, salarii, indemnizaţii şi alocaţii sociale din 2008 încoace înseamnă că destul de multe bugete sunt mai 'inflexibile' faţă de criza financiară anterioară", subliniază vicepreşedintele Moody's Evan Wohlmann. "Cheltuielile sociale ridicate şi încetinirea încasărilor fiscale vor limita opţiunile politice pe care le vor avea la dispoziţie guvernele din Zona Euro şi vor reprezenta riscuri de creditare pentru ţările care au deja datorii mari".

În raport se mai arată că posibilitatea guvernelor de a răspunde unor condiţii dificile şi de a împiedica sau de a limita o înrăutăţire a profilului lor de creditare depinde în parte de flexibilitatea lor în domeniul cheltuielilor. Chiar dacă în termeni nominali, deficitele bugetare au scăzut, cota totală a cheltuielilor obligatorii în bugetele Zonei Euro au crescut la 76,3% din total, de la 74,5% în 2008. Creşterea reflectă în principal cheltuielile mai mari pentru asigurările sociale, ajutoare şi pensii, învăţământ şi sănătate care se ridică la 23% din PIB faţă de 21% în 2008.

La sfârşit, Moody's atrage atenţia că dependenţa crescută a guvernelor din Zona Euro, începând cu anul 2009, de impozitele ciclice directe, cum sunt impozitele pe venit şi pe profiturile corporaţiilor, se așteaptă să intensifice provocările bugetului atunci când ciclul economic se va inversa.