Statele Unite ale Americii se pregătesc să se retragă din Tratatul privind eliminarea rachetelor cu rază scurtă și medie de acțiune (INF), deoarece Rusia ar fi încălcat acest document. Acest lucru a fost anunțat sâmbătă de către președintele american Donald Trump. Declarația liderului american nu a venit ca o mare surpriză. De câțiva ani, acest lucru a fost raportat de diverși reprezentanți ai Casei Albe. Și, așa cum a scris ziarul britanic The Guardian, John Bolton, consilierul prezidențial pentru securitate națională, a sunat la Trump. Potrivit ziarului, acesta blochează, de asemenea, negocierile privind extinderea Tratatului privind armele strategice ofensive (START-3), scrie Nezavisimaia Gazeta, citată de Rador.

HotNews.roFoto: Hotnews

Potrivit experților ruși, această informație provenind din administrația americană pare să fie legată de începutul vizitei lui Bolton la Moscova, în perioada 22-23 octombrie, care intenționează să discute cu partea rusă problemele de conformitate cu INF și START-3. Conform rapoartelor de la Kremlin, președintele rus Vladimir Putin era deja pregătit să se întâlnească cu el.

Între timp, după cum se dovedește, în prezent, pretențiile SUA împotriva Rusiei sunt oarecum exagerate, însă esența problemelor din acordurile care, de multă vreme, au asigurat și asigură o stabilitate strategică în lume sunt, în primul rând, tehnice și, în al doilea rând, extreme de politizate.

Opinia lui Bolton cu privire la necesitatea de a se retrage din aceste tratate, după cum se dovedește, nu este împărtășită de toți politicienii americani, iar experții militari sunt încrezători că este încă posibil să se pună de acord asupra lor. Iar în strategia pe termen lung a SUA cu Federația Rusă, ele vizează dialogul și nu confruntarea.

The Financial Times, citând un reprezentant senior al guvernului american, a declarat sâmbătă că la Casa Albă au loc consultări cu privire la posibilitatea revizuirii tratatului SUA-Rusia START-3. "Noi (administrația SUA -" NG ") încă nu avem o poziție clară în această chestiune, dar există câteva opțiuni în discuție, inclusiv o revizuire a tratatului", a declarat oficialul American pentru jurnaliștii americani.

În același timp, în calitate de expert militar, generalul-maior Vladimir Dvorkin (în retragere) a declarat pentru ziarul „Nezavisimaia Gazeta”: "Este puțin probabil ca Statele Unite să se retragă din START-3. Acest tratat este benefic pentru americani deoarece permite controlul total din partea inspectorilor asupra stării actuale a triadei noastre nucleare. Ultimul studiu nuclear arată că Statele Unite ale Americii sunt gata să discute extinderea acestui tratat până în 2026." În același timp, el a menționat că declarația președintelui Donald Trump despre o eventuală retragere a SUA din Tratatul INF ar putea fi privită ca un "alt șantaj al Statelor Unite, care vizează recunoașterea de către Rusia a unei părți a acțiunilor sale legate de testele pe sol ale unei rachete de croazieră cu o rază de peste 500 km".

De mult timp, Dvorkin conduce un institut de cercetare din cadrul Ministerului Apărării al Federației Ruse, care studiază problemele de descurajare nucleară și crede că SUA pretind Federației Ruse că Tratatul INF este "în cea mai mare parte tehnic". Expertul consideră că declarația liderului american este programată pentru vizita în Rusia a consilierului său pentru securitate națională, John Bolton, care dorește să discute la Moscova despre problemele legate de implementarea INF. Potrivit expertului, americanii cred că Rusia a testat lansatoarele de rachete, similare cu lansatoarele complexului tactic operațional Iskander, și are o rachetă în acest complex de armament, care, prin caracteristicile sale, încalcă INF. Dvorkin crede, de asemenea, că nu este cazul: "Nu există nici o desfășurare a rachetelor de croazieră terestre în Rusia cu o rază de peste 500 km". Deși testele unor astfel de rachete au fost făcute în Federația Rusă în 2014. Potrivit americanilor, încălcările Tratatului INF sunt asociate cu testarea unei rachete de croazieră Novator 9M729, care în cadrul NATO are denumirea SSC-8.

Dar astfel de teste sunt legitime, spune Dvorkin: "În conformitate cu punctul 11 ​​din art. 7 din Tratatul INF, li se permite părților să testeze lansările de rachete de croazieră cu rază lungă de acțiune de pe un lansator de la sol, folosit exclusiv în scopuri de testare și care se deosebește de lansatoarele de rachete de croazieră care intră sub incidența tratatului INF, pe care partea rusă l-a făcut".

"Se poate presupune că afirmațiile SUA sunt legate de faptul că americanii, diferit de noi, interpretează semnele de diferență care sunt menționate în paragraful mai sus menționat al Tratatului INF. Această contradicție poate fi eliminată în primul rând la Comisia Specială de Control, prin convenirea unor semne acceptabile de distincție", consideră expertul.

Între timp, Statele Unite și NATO susțin că Rusia nu numai că a efectuat teste, dar a început să implementeze rachete "Novator" pe teritoriul său. Cu două săptămâni în urmă la Bruxelles, această problemă a fost discutată de secretarul american al apărării, James Mattis, împreună cu colegii săi din cadrul Alianței Nord-Atlantice. "După mulți ani de negare, Rusia a anunțat dezvoltarea unui nou sistem de rachete 9M729. Acest sistem destabilizează situația și amenință serios securitatea noastră", a declarat secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, după aceasta.

Generalul locotenent Iurii Netkaciov, expert militar, crede, la fel ca Vladimir Dvorkin, că rachetele de croazieră terestre sunt dislocate în Rusia doar cu o rază de până la 500 km, care respectă pe deplin prevederile Tratatului INF. "Există rachete cu rază medie și scurtă în Rusia, dar sunt amplasate pe nave de război și alte ambarcațiuni, precum și pe transportatori aerieni (Gauges, X-101). Tratatul INF nu interzice nu le interzice, a spus el. Aparent, Bolton asta va spune. Poate că vor fi luate măsuri pentru a extinde controlul reciproc în cadrul INF. Iar problema, sper, va fi rezolvată."

Remarcăm că Rusia are reproșuri față de Statele Unite cu privire la punerea în aplicare a Tratatului INF, legate de faptul că Statele Unite își desfășoară sistemul de lansare verticală Mk-41 în România și Polonia, adecvate pentru lansarea rachetelor de croazieră Tomahawk. Potrivit ministrului Apărării, Serghei Șoigu, "aproape întreaga parte europeană a Rusiei se află în raza distrugerii acestor rachete". Nu este clar dacă această problemă va fi rezolvată în timpul vizitei lui Bolton la Moscova.

(preluare Rador)