Somaţi să-şi revizuiască politica de vânzare de arme Arabiei Saudite după uciderea lui Jamal Khashoggi, liderii occidentali se codesc să pună cruce manei financiare pe care o reprezintă regatul, potrivit Rador care citează France 24.

Jamal KhashoggiFoto: Captura YouTube

Prima care s-a poziţionat oficial în favoarea unei suspendări a vânzărilor de arme Arabiei Saudite, Angele Merkel vrea să facă presiuni pentru ca să se facă lumină deplin asupra "monstruozităţii" petrecute în consulatul saudit de la Istanbul, anume moartea editorialistului Jamal Khashoggi. "Atâta vreme cât acest lucru nu va fi rezolvat, nu vor exista exporturi de arme către Arabia Saudită, vă asigur de asta foarte clar", a declarat şefa guvernului german la un miting la Ortenberg, duminică, 21 octombrie.

Germania îşi îndeamnă partenerii europeni să ia poziţie alături de ea. "Doar dacă toate ţările europene se pun de acord, acest lucru va impresiona guvernul de la Riad", a afirmat Peter Altmaier, ministrul german al economiei. "Nu există niciun efect pozitiv dacă noi suntem singurii care oprim exporturile şi dacă în acelaşi timp alte ţări acoperă gaura", a insistat el.

Totuşi, vânzările de arme deja aprobate în ultimele luni vor putea continua - Berlinul a autorizat între ianuarie şi sfârşitul lui septembrie în acest an exporturi de arme spre Arabia Saudită în valoare de 416,4 milioane de euro, potrivit AFP.

Problema acestor vânzări de armament către Riad este o sursă de tensiune permanentă în guvernul dnei Merkel între conservatori şi social-democraţi, deoarece acordul lor de coaliţie guvernamentală prevede o oprire a vânzărilor de arme protagoniştilor unor conflicte militare, ceea ce este cazul Arabiei Saudite în Yemen.

Prea costisitor pentru Statele Unite

Suspendarea vânzărilor de arme "ar face mult mai mult rău" economiei noastre decât Arabiei Saudite, a declarat Donald Trump. Riadul este cel mai important client al industriei americane de armament.

Cu toate astea, Congresul, unde indignarea faţă de Arabia Saudită este palpabilă, ar putea să acţioneze, blocând vânzările de arme propuse de Casa Albă către Riad, chiar să voteze sancţiuni.

Canada, pentru, dar nu imediat

Prim-ministrul canadian, Justin Trudeau, afirmase de asemenea că nu exclude anularea unui important acord de vânzare de arme Arabiei Saudite. De atunci, şi-a nuanţat afirmaţiile precizând că este "extrem de dificil" să dai înapoi "fără să trebuiască să plăteşti penalităţi exorbitante".

Penalităţile financiare ar depăşi miliardul de dolari canadieni pentru a anula acest contract de 15 miliarde de dolari (9,9 miliarde de euro), pentru vânzarea către Riad de vehicule blindate uşoare, a arătat prim-ministrul canadian. Această comandă, încheiată în 2014, se referea la origine la 928 de vehicule blindate uşoare, dar a fost redusă la 742 la începutul anului. Este vorba de cea mai importantă vânzare de arme canadiene din istorie.

Ottawa îşi exprimase anul trecut îngrijorări privind eventuala utilizare a acestor blindate în operaţiuni de represiune în estul Arabiei Saudite şi în Yemen.

Nu este o prioritate pentru Franţa

Situaţia este delicată pentru Franţa, care a parafat cu Arabia Saudită în ultimii ani contracte echivalente cu mai multe miliarde de euro. Potrivit unui raport parlamentar publicat în iunie, Riadul a fost în perioada 2008-2017 al doilea client al Franţei în materie de armament, cu contracte de peste 11 miliarde de euro.

Să se suspende vânzările de arme către Arabia Saudită? Problema a fost înlăturată cu un simplu gest de Emmanuel Macron. "Agenda mea nu este dictată de media, că vă place sau nu. Eu sunt pe un alt subiect. Nu are nimic de a face cu subiectul despre care vorbim. Nimic. Nimic. Deci nu voi răspunde. Lucrurile vor continua cât timp voi fi în locul în care sunt. Fie că palce sau nu", a răspuns net agasat preşedintele Republicii, care vizita salonul Euronaval, dedicat industriei navale de apărare.

Relansat pe subiect, Emmanuel Macron a eludat din nou întrebarea: "Nu trebuie să reacţionez de fiecare dată când un lider spune ceva. Deci nu vă voi răspunde".

Tăcere la Londra

Încurcătură şi la Londra, al doilea furnizor de materiale militare pentru Riad după Washington. Prim-ministrul britanic, Theresa May, a afirmat în faţa Parlamentului: "Trebuie să cunoaştem tot adevărul" privind cazul Khashoggi, fără a vorbi însă despre urmarea pentru contractele de armament.

Din 2015, Londra a autorizat vânzări de arme Arabiei Saudite în valoare de 5,2 miliarde de euro, potrivit Campaniei contra vânzărilor de arme (CAAT). Şi Regatul Unit s-a dovedit un sprijinitor fidel al Riadului în dosarul yemenit, alături de Statele Unite, în Consiliul de Securitate al ONU. Vânzările de arme reprezintă un debuşeu comercial crucial în strategia de influenţă mondială a Londrei pentru perioada de după Brexit.

Parlamentul spaniol respinge ideea

Deputaţii formaţiunii de stânga radicale Podemos au cerut ca Madridul să pună capăt vânzărilor de arme Arabiei Saudite. "Germania spune acum ceea ce noi susţinem de mult timp, la Unidos Podemos (Podemos şi aliaţii săi): ţările din UE trebuie să înceteze să vândă arme regimului saudit", a scris numărul unu din Podemos, Pablo Iglesias, pe contul său de Twitter.

Parlamentul nu s-a aliniat totuşi acestei poziţii. Moţiunea depusă de Podemos a fost respinsă pe 23 octombrie de deputaţii socialişti, asociaţi guvernului lui Pedro Sanchez, şi de conservatorii din Partidul Popular, de opoziţie.

Aceste exporturi de arme au fost deja subiect de polemică luna trecută în Spania, când guvernul a anunţat anularea unui contract privind vânzarea de 400 de bombe cu ghidaj laser din cauza posibilei lor utilizări în războiul din Yemen, înainte de a-şi schimba părerea câteva zile mai târziu. Potrivit presei spaniole, Riadul ameninţase să anuleze un contract de 1,8 miliarde de euro pentru cumpărarea de nave de război spaniole dacă nu-i erau livrate bombele.